Кон нема информацију да се у Србији појавио делта сој короне вируса, али – питање је тренутка

Кон нема информацију да се у Србији појавио делта сој короне вируса, али – питање је тренутка

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, изјавио је данас да нема информацију да се у Србији појавио делта сој корона вируса, али да је јасно да је питање тренутка када ће тако доминантан вирус покрити читав свет.

Кон је за РТС рекао да они који нису вакцинисани не треба да одлазе на велика окупљања и позвао све грађане, нарочито младе, да се вакцинишу, истичући да постојеће вакцине штите и од нових сојева корона вируса.

Указао је да је важно да ли ће делта сој у већим кластерима, групама ући у земљу или ће ући појединачно.

„Ми имамо релативно солидну ситуацију, у смислу да имамо доста вакцинисаних, али имала је и Британија, има је и Израел, па је Израел од средине јуна до сада удесетостручио број новозаражених“, упозорио је Кон.

Нагласио је да ситуација још није сигурна и да је вирус још међу нама, посебно у Београду, где је последња четири дана стагнација и број новозаражених не пада више из дана у дан.

Кон је додао да треба водити рачуна о окупљањима и фреквенцији контаката.

Када је реч о бржем ширењу делта соја корона вируса, Кон је навео да се спомиње брже преношење 40 до 60 одсто.

„Првобитни вирус се просечно преносио од једног зараженог на три новозаражена, а овај се просечно преноси на пет. Управо зато и обухват вакцинацијом мора бити знатно већи да бисмо спречили његово преношење“, објаснио је Кон.

Истакао је да се у Великој Британији чинило да се смртност одржава док расте број заражених, али да се у последњих пет дана повећава и број умрлих.

Кон је истакао да нас постојеће вакцине штите и од нових сојева и указао да је вакцинација једини излаз из ове ситуације.

„Сада све директно зависи од младих људи, да ли јесу или нису вакцинисани, јер нама сада наилази период разних прослава, разних фестивала, разних догађаја на којима ће бити окупљања. Та окупљања ће бити безбедна само ако се окупљају заштићени људи“, указао је Кон.

Препоручио је свима који нису вакцинисани да не иду на таква окупљања.

Говорећи о тренутној епидемијској ситуацији, Кон је рекао да се ниво активности вируса стабилизује, али и да не можемо да живимо ван света и не размишљамо да се делта сој појављује.

Додао је да не се не може рећи да је ситуација ванредна, ни да је неповољна, већ да је несигурна.

„Ако се будемо вакцинисали до 70 посто, моћи ћемо без обзира на ситуацију у свету да будемо потпуно мирни на јесен“, истакао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI