Кон: Немамо избора, закључавање 10 до 14 дана

Кон: Немамо избора, закључавање 10 до 14 дана

Налазимо се у ситуацији у којој више немамо избора, вирус је толико свуда око нас и немогуће језауставити га без драстичних мера, тврди епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.
“Ми смо претходно тражили седам дана затварања као апсолутни минимум. Сада се то повећава, па је минимум 10 дана, до 14”, нагласио је Кон гостујући на ТВ Прва.

Кон је рекао да је вирус је толико свуда око нас, да је једноставно немогуће зауставити га без драстичних мера. Он је додао да је јасно да ће бити илегалних окупљања, али сматра да то неће бити у некој великој мери.

“Масовна вакцинација је једини излаз, а и даље је мали проценат младих људи који су вакцинисани. Нама је и те како важно да заштитимо младе”, наводи епидемиолог.

“У овој ситуацији ми хоћемо и паре и живот, ја то разумем, али некад сте у ситуацији да немате избора”, каже Кон.

Он је нагласио да је сада, када имамо вакцину, комбинација спречавања контаката и вакцинације најефикаснија.

Са друге стране, заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да је ово и економска криза.

“Ово није само здравствена криза, ово је и економска криза. Став Града Београда је да се стриктно поштују мере и да се агресивно иде у вакцинацију како бисмо што пре изашли из ове кризе”, рекао је Весић.

Смртност расте и због ковида
Епидемиолог Кон је рекао да су мере од прошлог викенда сигурно дале резултате, али да они нама нису видљиви.

“Ми из медицинског Кризног штаба ваљда служимо нечему. Тврдим да смо ми тамо потребни”, одговара Кон на питање о оставкама у Кризном штабу.

Он је навео да се јавља и повећана смртност “не само од ковида, него због ковида”.

“Мере које ми предлажемо су екстремно јаке, али морамо јер је систем пред пуцањем. Дошло је време када више не сме еластично да се понаша”, рекао је Кон.

Мора се наћи начин да се прекине ланац ширења вируса и да се олакша лекарима, закључио је епидемиолог.

ТопПрес/ Извор: Б92, агенције

KOMENTARI