Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се претпоставља да ће бустер доза вакцине против корона вируса штитити и од омикрон соја.

Кон је за РТС рекао да се ситуација у Србији побољшава и да крајем следеће недеље може да се очекује да број новозаражених падне на мање од 1.000.

Указао је да је најзначајније што је ситуација у школама стабилна, а да једино брине чињеница да се омикрон варијанта све више открива.

„Омикрон показује велики потенцијал, али се то обољење досад није показало као инвазивно“, рекао је Кон, напоменувши да је то, ипак, све теоретисање јер стварних показатеља још немамо.

Кон је подсетио да се очекује велики уплив становништва из дијаспоре за новогодишње и божићне празнике и указао да ће неки од њих доћи и из земаља у којима је епидемиолошка ситуација гора него код нас.

Навео је да је став медицинског дела Кризног штаба и даље да би ковид пропусница требало да важи 24 сата.

„Пропусница је најповољније решење и омогућује контролу ситуације на скијалиштима и у свим другим просторима, осим продавница хране, горива и лекова, где се са маском улази. Постоји, међутим, и став „што дирати нешто што се види да функционише“. Имаћемо консултације, а очекујем и седницу кризног штаба пре значајнијих догађаја“, рекао је Кон.

Истакао је да је бустер доза вакцине посебно значајна и да доводи до наглог повећања заштите која ће, како се претпоставља, успешно штитити и од омикрон соја.

Кон је указао да је проблем то што никако да се достигне жељени обухват вакцинације. „Лествицу смо подигли на 80 одсто, а нисмо ни 60 одсто вакцинисаних достигли“, истакао је епидемиолог.

Према мишљењу Кона, када је реч о пандемији корона вируса, биће лакше следеће године, што не значи да неће бити ковида 19.

„Он има снагу да се мења, али неће бити иста болест, већ сада је то јасно са појавом омикрона, али ће остати масовност, нарочито међу невакцинисанима и питање је колико ће природни имунитет да штити“, закључио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС