Увођење ванредног стања није опција за спречавање ширења корона вируса, рекао је данас епидемиолог др Предраг Кон и додао да је неопходно поштовати мере и да је најпаметније носити маске.

„Најпаметније је носити маске, а затварање није опција“, казао је др Кон.

Како је навео за ТВ Прва, он лично је за нешто рестриктивније мере, али сматра да би ситуација била превладана и уз поштовање оних које су већ на снази.

Кон истиче да је он за ношење маски и на отвореном и додаје да Кризни штаб инсистира на спровођењу мера које би биле довољне да се ситуација колико-толико држи под контролом.

Навео је да је садашња ситуација последица тога што у Србији никако није вирус у потпуности потиснут, већ је тињао.

„Нама је тињало, импорт који смо имали није било главни, да смо успели тињање да потиснемо ишло би спорије, али било је жеље за проводом, понесе вас живот. Чињеница је да је вирус ту, видели смо шта ради у Европи и суседним земљама и били смо у предности. Сада више нисмо, поготову у Београду где је узео замах који не може да се лако заустави“, истакао је епидемиолог.

Према његовим речима, тамо где су успостављени надзорни системи и тамо где се људи понашају како треба, односно где поштују мере, нема заражавања, међутим има и оних који мере не поштују и ту наравно долази до заражавања.

Када су у питању вртићи и школе, Кон каже да је дошло до уплива вируса у те институције, али да нема трансмисије тако да је на школама да ли могу да се организују да групу, по групу шаљу на онлајн наставу.

„Школе се не показују као места преношења вируса корона, направили смо баријере и пратимо ситуацију, улива се у школу, не затварамо их јер нема преноса, да ли ће моћи да се организују да група, по група иде на онлајн наставу то је питање за Министарство просвете“, каже др Кон.

Епидемиолог је свакако за већу контролу над поштовањем мера и каже да су у том смислу кренуле неке активности, поготову тамо где се најмање поштују, а најризичнија су места.

#Неко ко сада организује неке догађаје са 200 људи са живом музиком и то ради сваког викенда и продужава до ситних сати, то ради свесно. У овим условима он крши закон и ако му се неко зарази и заврши лоше то је кривична одговорност и то је питање за правнике. Чињеница је да правни оквир који је до сада постојао није омогућавао да се спроводи контрола са санкцијама, али сада ће се и то променити“, истиче.

Када је у питању судар сезонског грипа и вируса корона, др Кон наводи да сада још увек није сезона грипа, да то почиње у децембру и да ће до тог судара доћи, али нешто касније.

Др Кон наглашава да у болницама има још простора, али упозорава да се број пацијената на дневном нивоу повећава, посебно у Београду.

„То је експоненцијални раст. Нисмо успели да два, три дана имамо исти број, већ константно већи и то забрињава. Ако је било 590, па следећи дан 640, то треба множити са десет“, каже др Кон.

Градски превоз је једно од најризичнијих места за преношења вируса, каже др Кон и наглашава да би контрола требало да буде строжија и да би маске морали сви да носе, а они који не желе да носе маске, нека иду својим аутомобилом јер без ње не могу ни у такси да уђу.

Оценио је да се тренутно Србија налази у недељи успона, што ће бити случај и следеће недеље, а може да се деси и да захвати трећу недељу.

#Онда може да дође до заравњења, а спуштање се може очекивати за неких пет недеља од сада, половином децембра, али ако поштујемо препоручене мере“, каже др Кон.

Када је реч о вакцини, др Кон истиче да не види други начин за супротстављање вирусу осим тог.

„Вакцина ће стићи, али питање је колико ће бити ефективна и од ње се не може очекивати да буде Бог зна како ефективна, али ће бити довољна да спречи умирање и успори вирус“, закључио је др Кон.

ToпПрес/ Извор: Танјуг