Кон: За обавезну сам вакцинацију, не гине нам нови талас

Кон: За обавезну сам вакцинацију, не гине нам нови талас

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је данас да Србији, с овим степеном вакцинације, на јесен „не гине“ нови талас заразе корона вирусом и поручио да би увео обавезну вакцинацију за одређене групе становништва.

„На јесен нам прети нови талас. С овим степеном вакцинације, он је известан. Људи морају да схвате да нисмо достигли колективни имунитет“, рекао је Кон за телевизију К1.

Он је упозорио и у датом моменту није искључен ни повратак строжих мера и оценио да је „трећа доза вакцине реалност“.

„Када крене талас ми не можемо тек тако да га пустимо. Мораћемо некако да реагујемо. Талас неће кренути брзо, али ће кренути“, навео је Кон.

Он је рекао и да се с бројкама се манипулише, или, како је навео, блаже речено, различито се представљају.

„Када се каже да је вакцинисано близу 50 одсто, мисли се на пунолетне грађане, око 5,4 милиона колико се процењује да их је тренутно у Србији. Међутим, ми смо обухват вакцинације померили на границу до 12 година, дакле потребно нам је још више вакцинисаних“, казао Кон.

Он је истакао да се сада заражавају углавном млађи људи, као на почетку епидемије.

„Они имају честе контакте, тако да је и реалност брже преношење вируса“, навео је Кон.

Истакао је и да су пооштрене мере праћења заражених и њихових контаката, као и да се „зараза спушта ка млађем узрасту“.

„Нови талас је известан, мада је сигурно да он неће бити као они претходни. Мислим да можемо да имамо око 1.000 заражених на дан, не много више. И то не почетком септембра, него нешто касније. Ипак, проблем је што ми не знамо колико је заштићених људи, односно колико је укупно вакцинисаних и оних који су прележали корону“, поручио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI