Српски епидемиолози се слажу са преовлађујућим ставом стручњака у свету да је вирус корона еволуирао природним процесом, а не у лабораторији, али упозоравају да то није једини вирус који треба да брине човечанство и да заустављање епидемије не значи да не морамо бити спремни за борбу против таквих непријатеља.

„Тридесет вируса чека свој ред. На планети ми нисмо сами. Микроорганизми, вируси, бактерије, паразити, гљивице, све то жели да преживи, као што се и ми боримо да преживимо“, указао је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који такође сматра да је много доказа да је Ковид 19 настао природним процесом, иако постоје претпоставке да се тако нешто може створити у лабораторији и да је у историји ратовања било примера биолошких дејстава.

Тих 30 вируса значи, указује Тиодоровић, да морамо бити спремни за такве ситуације.

„Ово је велики испит за цело човечанство, да ли смо припремељени да реагујемо ефикасно и правовремено“, каже Тиодоровић.

Др Срђа Јанковић објаснио је на које назнаке се позивају стручњаци у процени да је вирус природан

“То знамо пре свега на основу његовог генома, затим у појединим студијама који су његови највероватнији преци, а који езигстирају код других врста, пре свега код слепих мишева. Затим има прелазног домаћина, за које не знамо тачно које би све животиње могле бити, али највероватније панголини”, каже он.

Истиче и да је доста добро проучен пут који је Ковид-19 еволуирао од својих предака до способности да инфицира људске ћелије, додајући да су већ познати молекуларни механизми и протеини који су рецептори, а који су у неком тренутку “подарили” овом вирусу ту способност.

“Тај процес има све назнаке природног процеса”, каже Јанковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг