Ковид амбуланте при домовима здравља наставиће са радом, јер епидемија вируса корона у Србији није завршена, каже министар здравља Златибор Лончар.

Он је подсетио да су домови здравља током ванредног стања примали само хитне случајеве, а да се са смиривањем ситуације враћају у редован програм рада и примају све пацијенте који гравитирају ка њима.

„До даљег остају ковид амбуланте, јер у Србији није завршена епидемија вируса корона, а није ни пандемија на светском нивоу. Има земаља где и даље постоје озбиљни проблеми, које су мислиле да су завршиле са вирусом, па им се он вратио“, навео је министар.

Неће се журити ни са затварањем ковид болница.Тек када се буде смањио број пацијената оне ће полако прелазити у редован систем рада. Из ковид система први ће бити искључен Институт за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ због природе посла који обављају.

Пре него што приме прве ортопедске пацијенте болница мора бити дезинфикована, а сви запослени у тој установи – медицински и немедицински кадар биће тестирани на вирус корона.

„Мора да се подвуче црта, да се не пропусти нешто када се ковид болнице враћају у пређашње стање. Није довољно да урадите само дезинфекцију већ се морају тестирати сви радници који су учествовали у процесу рада“, навео је Лончар.

Министар каже да се мора наставити и праћење пацијената који су имали тешку клиничку слику, да су им већ заказују контроле и да ће се пратити какве је последице вирус оставио на њихово здравље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг