Крагујевачки „ХАМЕР“ до краја године део опреме Војске Србије

Крагујевачки „ХАМЕР“ до краја године део опреме Војске Србије

Тестирање новог војног теренског возила „Застава НТВ“, које се производи у сарадњи привредног друштва “Застава ТЕРВО” и Војно-техничког института, требало би да буде завршено у октобру и да до краја године постане део опреме Војске Србије.

Крагујевачки „хамер“ је до сада прошао бројне захтевне тестове и показао изузетне маневарске способности на свим испитним вожњама, те се, као такав, сматра и добрим извозним адутом.

То се показало и приликом недавног учешћа предузећа „Застава Терво“ на сајму војне опреме, на коме су многе земље из Северне Африке и Блиског истока исказале интересовање за куповину овог теренског возила.

Предност српског „теренца“ је у бољим такозваним динамичким карактеристикама од конкурентских модела у свету.

Возило је произведено у бившој „Заставиној“ фабрици камиона, сада „Застава ТЕРВО“, у две варијанте – као комби са продуженом кабином за превоз осам војника и са кратком кабином, за транспорт оруђа и материјала до 1,4 тоне. Обе верзије су предвиђене и за вучу терета до 1,7 тона.

Сви делови и склопови, осим мотора, мењача и вешања, произведени су у Србији. Конструктори су предвидели и уградњу додатне балистичке заштите, многобројних конструкција са наоружањем и монтирање оптичко-електронских уређаја.

Модел новог теренског возила припрема се и за друге кориснике као што су јавна предузећа и то Електропривреду Србије, Србијашуме, Србија воде као и Скијалишта Србије.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, РТК

KOMENTARI