Foto- Printscreen-YouTube

Пројекат крагујевачког Универзитета “Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“ биће реализован у наредне три године. На њему ће заједно радити крагујевачки и кинески научници, који ће испитивати биљке са овог поднебља, како би утврдили да ли се оне могу и на који начин користити у лечењу болести. Реализацију пројекта финансирају Република Србија и Народна Република Кина.

У оквиру Споразума о научно-технолошкој сарадњи између Србије и Кине, Мешовити комитете две земље је одлучио да суфинансира шест заједничких научно-истраживачких пројеката у периоду од 2017. до 2019. године. Међу њима је и пројекат крагујевачког Универзитета “Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана”.

Тим поводом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу одржан је први састанак српских и кинеских научника. Међу њима су били кинески предлагач пројекта Схисхан Yу и чланови Кинеске академије медицинских наука, као и српски предлагач проф.др Небојша Арсенијевић са сарадницима. На састанку се говорило о значају пројекта, динамици реализације и начину финансирања.

“Циљ пројекта је испитивање биљака у Србији, које ћемо прикупљати и испитивати њихову биоактивност, како би видели да ли се могу и на који начин користити у лечењу разних болести. За оне биљке које покажу посебан ефекат, ми ћемо их изоловати и анализираћемо која компонента тих биљака је заслужна за то”, рекао је заменик директора Института за биљну медицину Медицинског факултета у Пекингу, проф. др Зханг Ли.

Факултет медицинских наука реализује пројекат са кинеским Институтом за биљну медицину, а биће укључени и Институт за нуклеарне науке у Винчи, Агрономски факултет у Београду, овдашњи Природно-математички факултет и београдски Институт за биолошка истраживнаја “Синиша Станковић”.

“За Факултет медицинских наука ово је до сада, у научном и финансијском смислу, највећи међународни пројекат који је ова високошколска установа имала прилике да реализује. Кинески Институт за биљну медицину има више од 20 регистрованих лекова на светском нивоу. За нас је овај пројекат прилика да покажемо шта ми знамо, али и да научимо од оних који су технолошки отишли много даље. На овај начин, Факултет медицинских наука је успео да обједини и друге лабораторије у нашој земљи”, закључио је проф. др Небојша Арсенијевић.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић