По програму доделе средстава за куповину кућа на селу са окућницом до сада је додељена 1.631 кућа у 110 локалних самоуправа, усељено је 5.000 људи, 2.250 деце, изјавио је за Танјуг министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Додао је да се овај програм наставља, да је најновији конкурс расписан 28. фебруара и да се прве пријаве на овај позив очекују већ наредних дана.

„Интересовање за програм је заиста велико. Последњих дана претходног конкурса дневно смо добијали између 13 и 15 захтева, што значи да ове године можемо очекивати око 5.000 захтева“, рекао је он.

Говорећи о томе за које крајеве Србије влада највеће интересовање младих за куповину сеоских кућа, рекао је да има заинтересованих за све делове Србије али да ипак предњачи Војводина.

Највише због добре инфраструктуре у војвођански селима али и решених имовинско правних односа, што се за остале крајеве Србије не би могло рећи.

Међу онима који су добили новац за куће 20 одсто су млади, 50 одсто њих већ има запослење а према Кркобабићевим речима ради се о најразличитијим занимањима, од просветних радника, ИТ номада, младих пољопривредника.

Кркобабић је најавио да је план да се после решавања стамбених питања, пређе на помоћ младима заинтересованим за покретање сопственог посла.

„Желимо да им изађемо у сусрет и помогнемо им да нађу редован и сигуран извор прихода. Ту пре свега мислимо на покретање привредних активности у ширем смислу, али и покретање услужних активности неопходних за за житеље одређених села“, навео је Кркобабић.

Појаснио је да се тиме жели постићи да и села добију услуге које њеним становницима недостају, па ће они који буду конкурисали за ову врсту помоћи морати да воде рачуна о потребама локалних заједница и добију њихову потврду за то.

ТопПрес/ Извор: Танјуг