Кркобабић: Добре задруге су будућност села

Кркобабић: Добре задруге су будућност села

Село у коме се налази добра задруга има будућност, поручио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић приликом обиласка земљорадничке задруге Агросој у селу Неузина у општини Сечањ, којој је додељено 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања.

„Велики број коопераната, примењено знање и савремене технологије рецепт су за успешно пословање. Имамо такве задруге и села. Ако желимо да наставимо европски пут онда су задруге – кооперативе императив“, рекао је Кркобабић, наводи се у саопштењу.

Из прошлогодишњег Програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама, задрузи Агросој у општини Сечањ додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања набавком линије за прање, калибрирање и паковање повртарских производа.

Директор задруге Нандор Вереш рекао је да та линија сада ради без прекида, додајући да само инвестицијама мале, али и веће задруге имају перспективу.

„Ови производи ће већ сутра бити у ланцима маркета широм Србије“, истакао је Вереш.

Та задруга послује од 2002. године, бави се производњом ратарских култура на 650 хектара, узгојем повртарских и воћних култура на 52 хектара земље, откупом и трговином меркантилне робе, као и пласманом репроматеријала пољопривредницима.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је ово прави пример како озбиљном инвестицијом једна задруга од произвођача примарних производа постала произвођач финалних производа за малопродајно тржиште, што је, каже, и суштина задружног организовања.

Несторов је истакла да удруживање добија посебан квалитет код произвођача са интензивним производњама у повртарству, воћарству и сличним културама, јер се трошкови овако најефикасније смањују, а самим тим повећава се продуктивност и добит.

Од почетка спровођења програма подршке задругарству од 2017. године, закључно са прошлом годином, издвојено је 2,13 милијарде динара за 207 задруга, а ове године Министарство за бригу о селу за те намене издвојило је нових 500 милиона динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI