Горњи Милановац – Прошле седмице  олујно невреме протутњало је кроз скоро све делове Србије, а неколико пута се догодило да је гром ударио у објекте након чега су се они запалили, а једно лице је повређно прилико удара грома у Земуну. Климатолози саветују да чим чујете грмљавину склоните се са отвореног простора, удаљите од високих обејаката или дрвећа или бар стојите на прстима док сте на улици јер свако одвајање од подлоге може да вас спаси од потенцијалног удара грома. Иако, на сву срећу, гром не удара баш тако често у људе пример да и то може да се догоди и преживи јесте Маден Томовић из села Коштунићи на Сувобору ког су лекари прозвали медицинским феноменом. Један је од ретких људи у Србији који се може похвалити да је преживео директан удар ове небеске силе и то без било каквих последица.

„Кренуо сам да одвежем коња, чуо сам јаку експлозију и више се ничега не сећам. Знам да сам се пробудио на земљи, а киша је пљуштала. Касније су ми рекли да ме је ударио гром и сви су се окупили око мене, као да сам неко светско чудо. Нису ме живог закопавали јер је земља већ извукла из мене оно што је могла. Касније су ме одвезли у болницу где су ми рекли да сам прави феномен, кад сам тако јак удар преживео. Тада сам схватио да нема смрти без судњега дана“, прича Младен за РИНУ.

Његов коњ Кокан имао је мање среће и настрадао је, а овог отпорног Сувоборца који је преживео оно што ни три пута јача животиња није могла, комшије и пријатељи од тада су прозвали човек гром. Младен је тог августа 1979. године могао да остане без главе, а његова жена Љиљана млада удовица.

Фото: РИНА

„Тај дан киша је падала као никада, јако невреме праћено олујним ветром и грмљавином трајало је сатима. Кад је гром пукао у непосредној близини, затресла се цела кућа. Младен се није враћао дуже од пола сата и кад сам кренула да га потражим видела сам да лежи на земљи. На сву срећу све је прошло без већих последица и никад није имао здравствене проблеме“, прича Љиљана.

Младен сада слави два рођендана, један кад је дошао на свет и други кад је преживео оно што је ретко коме успело. Како каже, држи му је овај августовски и тада се на његовом сеоском имању увек окрене прасе или јагње, а поновно рођење слави уз незаобилазну хармонику.

ТопПрес/ РИНА