Физичар Никола Цветановић изјавио је данас да када се грмљавина чује то значи да је довољно близу да буде опасна и треба се склонити и никако не треба бити на отвореном. Опасност громова је, како објашњава, у огромној енергији која се саспе на место где удара гром, у јако кратком временском периоду, мање од мили секунде наступе огромне температуре, напони, хиљаде ампера, 30.000 целзијуса.

Каже да у тако кратком временском периоду сасути толику енергију на једну локацију може изазвати пожар, тешке здравствене последице код одређених особа ако их гром погоди, па чак може бити и погубно.

Цветановић напомиње да треба гледати временску прогнозу и разне апликације, где се може видети да ли ће бити грмљавине, гледати какви су облаци, да ли се у даљини чује грмљавина, јер, како каже, оног момента када се грмљавина чује значи да је довољно близу да буде опасна и треба се склонити.

„Ако се баш случајно нађете негде на отвореном, немојте да стајете испод дрвета и треба да смањите свој профил што више. Не да легнете на земљу или да чучнете у неко ниско растиње, али је главно не бити отвореном. Први заклон, нека кућа или аутомобил су корисни да се заштитимо“ наводи физичар.

Небезбедно је ако зграда или кућа нема громобран, каже Цветановић јер, иако се ретко кад деси директан погодак у особу ако је у згради, може да дође до пожара и до разних струјних удара унутар зграде, због чега је важно и законом регулисано да зграде и приватне куће имају громобран.

ТопПрес/  Извор: Танјуг