Кућни љубимци пореклом из Аустралије, носе тамно зелена јаја од 700 грама и живе у Зрењанину

Кућни љубимци пореклом из Аустралије, носе тамно зелена јаја од 700 грама и живе у Зрењанину

Зрењанин – Жао нам је егзотични папагаји јаких боја и паунови који се поносно шепуруте по двориштима широм земље, јер више и нисте најнеобичније и највеће птице у Србији. То најбоље доказује породица Стојанов из Зрењанина која као кућне љубимце гаји, веровали или не – емуе, који су после нојева највеће на свету и потичу из централне Аустралије. На њиховом имању налази се потпуно необична дружина, два пара ова ретких птица које су у њихов дом стигле сасвим случајно.

 

„Наши пријатељи су имали емуе и ми смо из чисте радозналости пожелели да их такође гајимо, јер смо велики љубитељи птица. Пилиће емуа од само четири недеље купили смо у Мађарској и код нас су стигли у кутији. После су поприлично порасли. Уопште нису захтевне животиње, лако се хране и одржавају“, рекла је за РИНУ Љиљана Стојанов, власница ових ретких кућних љубимаца.

Љиљана има необичне љубимце, фото: РИНА

 

Птица ему може да порасте чак и до два метра, а осим што су велика атракција у нашим пределима јер то није њихово природно станиште, могу бити и изузетно профитабилне. Ова птица вишеструко је корисна, њихова јаја су изузетно тражена као и месо, за које су доктори рекли да је међу најздравијим јер садржи минималне количине холестерола.

 

„Њихово месо још увек нисмо пробали, али од јаја смо неколико пута већ правили кајгану и могу рећи да је веома укусна. Просечна тежина јаја емуа је око 700 грама, тако да од једног може да доручкује цела многочлана породица. Веома су тражена, а цена по комаду се креће око 50 еура. Оно што је такође веома интересантно јесте да женка снесе јаје, а мужјак касније лежи на њему. Она имају тамно зелену, веома необичну боју“, рекла је Љиљана.

Ему после ноја највећа птица на свету, фото: РИНА

 

Чињеницу да је ему изузетно профитабилна птица поткрепљују и информације да се осим меса и јаја у свету користи и њихова кожа која се пореди са крокодилском, а на леђима сваког одраслог емуа налази се и око пет килограма лоја од ког се добија уље које се касније користи у козметичкој индустрији.

 

Међутим, таква експлоатација ових ретких птица можда је неминовност у иностранству, али код породице Стојанов емуи су мажени, пажени и вољени а кажу да ће тако бити и убудуће.

 

ТопПрес/ РИНА

Носе тамно зелена јаја од 700 грама, фото: РИНА

KOMENTARI