Квалитет млека у Србији је задовољавајући, а у сарадњи са млекарама и стручним службама радиће се и даље на подизању квалитета, а у циљу веће безбедности производа, изјавио је данас директор Дирекција за националне референтне лабораторије Ненад Доловац.

„Млеко у Србији је задовољавајућег квалитета у односу на неке друге земље ЕУ. Постоји простор за унапређење и Министарство пољопривреде ће у сарадњи са млекарама и стручним службама радити на подизању квалитета млека ради осигурања како већег профита фармера, тако и веће безбедности производа“, рекао је Доловац новинарима након обиласка Дирекција за националне референтне лабораторије.

Акредитационо тело Србије доделило је пре недељу дана сертификат о акредитацији којим се потврђује да је Национална референтна лабораторија за безбедност хране, хране за животиње и испитивање квалитета млека компетентна за обављање послова испитивања безбедности хране.

Тиме је лабораторија за контролу млека и формално оспособљена за супервизију квалитета млека на читавој територији Србије, односно да обавља послове службене контроле.

Како каже Доловац, велики број анализа на параметре квалитета млека и безбедност се ради од почетка ове године у оквиру државног програма праћења мониторинга квалитета млека и од тада је обрађено 100.000 узорака.

Узорке добијају како непосредно од фармера на лични захтев, али и млекара са којима Дирекција има уговор да периодично испитује млеко, али и од надлежних инспекцијских служби.

Лабораторија је стекла и потврду референтности самим добијањем акредитације.

„Њена улога није само испитивање, како је предвиђено Законом о безбедности хране већ и нови стандарди, да успоставља и сарадњу са другим националним лабораторијама широм земаља ЕУ и поставља стандарде а све у циљу обезбеђења бољег и ефикаснијег система безбедности“, рекао је Доловац.

Он је објаснио да захваљујући најсавременијој опреми у Лабораторији дневно може да се обради анализа за око 5.000 узорака.

„Имамо опрему испитивање афлатоксина, и реч је о најмодернијој опреми која у року од два дана може да испита садржај афлатоксина и то је веома важно и за грађане јер се сам ризик своди на минимум“, рекао је Доловац.

Како је навео, контрола млека у овој лабораторији значиће доста фармерима јер ће моћи да имају независну анализу.

Како је раније најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, план државе је да се до априла наредне године у Националној референтној лабораторији успостави контрола за више од 95 одсто производа који се користе у исхрани становништва.

ТопПрес/ Извор: Танјуг