Први уговори о замени врата и прозора, спољној изолацији кућа и стамбених заједница и промени котлова за грејање биће са грађанима потписани у августу, изјавио је данас Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

Он је за ТВ Вести рекао да су, доношењем сета закона из области рударства и енергетике, створени услови за реализацију пројекта којим ће се смањити потрошња електричне и топлотне енергије.

“После потписивања уговора с Министарством, што ће бити следеће недеље, локалне самоуправе ће расписати два јавна позива. Један за компаније које ће учествовати у радовима, а други према заинтересованим грађанима“, навео је Лакићевић,

Како се наводу у саопштењу Министарства рударства и енергетике, он је подсетио да Министарство и локална самоуправа обезбеђују 50 одсто, а другу половину плаћају грађани, што је за просечан стан око 50.000 динара.

Грађани треба да одаберу компанију, а један од услова за компаније је да гарантују цене док се буде спроводио програм.

„Више од 60 локалних самоуправа испуњава услове за овај пројекат, било је велико интересовање, знатно више него што смо очекивали. Очекујемо да први уговори са грађанима буду потписани у августу”, рекао је Лакићевић.

Он је додао да ће Министарство и Управа, која ће бити формирана током јула, пружити свим локалним самоуправама неопходну помоћ у реализацији пројекта.

ТопПрес/ Извор: Танјуг