FOTO TANJUG APFOTO TANJUG AP

СВЕ већи број људи у Србији жели да промени пол о трошку Републичког здравственог осигурања, показали су најновији подаци. Бројка од осам до десет прошле године се „попела“ на 15 људи годишње. Малолетници чине између 15 и 20 одсто оних који пролазе процедуру припреме за промену пола, како би захват обавили чим постану пунолетни, истраживале су „Новости“ поводом обележавања Међународног дана видљивости трансродних особа.

„Заробљеника у туђем телу“ има све више у Србији, али и целом свету, каже, за „Новости“, проф. др Мирослав Ђорђевић, светски признати хирург из области трансродне медицине. До сада се укупно 1.500 људи из целог света, од чега 400 из бивше СФРЈ, подвргло операцији промене пола у нашој престоници, која ужива велики углед када је у питању ова врста хирургије. Најчешће се оперишу особе између 20. и 30. године, док је најстарији пацијент имао 68 година.

– За само четири или пет сати мушкарац може да постане жена. Тај процес подразумева одстрањивање делова мушких полних органа и конструисање вагине – објашњава, за „Новости“, проф. Ђорђевић. – Обрнути процес је нешто компликованији. Женама се најпре одстрањују материца, јајници и груди. После тога се прави пенис, најчешће од делова ткива с тела пацијента.

Процедура промене пола започиње разговором са специјализованим психијатром, који се може обавити у Клиничком центру Србије, КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ или две приватне београдске ординације. Током сусрета, лекар процењује постоји ли заиста потреба за променом пола, као и да ли је особа психички стабилна.

ПРЕДОМИСЛИЛИ СЕ
У СРБИЈИ је урађено укупно девет операција људима који су најпре променили пол а затим се покајали и тражили да се врате у првобитни пол. Према речима хирурга Мирослава Ђорђевића, свих девет особа затражиле су повратак у мушки пол и нико од њих није био држављанин Србије, што доказује добру психијатријску процену наших лекара, додао је Ђорђевић.

– Психијатар виђа пацијента наредних годину дана и разговара са њим и особама из његовог окружења. Ако постоје јасни знаци да је операција потребна, цео процес се може скратити и на девет месеци. Тим људима помоћ је заиста неопходна, и најчешће се ради о особама које од детињства осећају да су рођене „у погрешном телу“, због чега имају велике проблеме – каже докторка Душица Марковић Жигић из Психијатријске ординације „Душица“, један од лекара који извршавају процену особа која затраже операцију.

Улога психијатра у оваквом процесу је пресудна, јер се често дешава да се психоза или хомосексуалност „побрка“ са жељом за променом пола.

– Није потребно да особа мења пол само због тога што је хомосексуалног опредељења. Те две ствари не треба мешати. Постоји много особа које се добро осећају у својој кожи, без обзира на то што је њихов партнер истог пола – објашњава докторка Жигић.

Уколико се потврди да потреба за променом пола постоји, ендокринолог прописује хормонску терапију која мења телесне карактеристике особе и припрема организам за операцију.

У Србији је од 2013. године осигураницима РФЗО обезбеђена операција промене пола о трошку фонда, чија је цена мало виша од 200.000 динара, док партиципацију која износи 35 одсто од укупне цене плаћају сами пацијенти.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Александра Васић