Чачак – Русија је била растуће тржиште за програм јагодастог воћа из Србије, а тренутна ситуација, према речима Александра Лепосавића из чачанског Института за воћарство никако не иде на руку произвођачима без обзира што су те количине релативно мале, пре свега малине које се извозе на руско тржиште.

„Проблем који ће бити у будућности је због тога што су многе фирме, пре свега из западне Србије уговориле производњу за ову и за неке наредне бербе. Поред малине ту је значајан удео имала и боровница, а иако је настала штета пре свега због немогућности транспорта, то ће се тек одразити у будућности”, рекао је Лепосавић.

Када је реч и произвођачима јабуке, Русија је дужи низ година наш традиционални и највећи купац свеже јабуке, али је приметна стагнација јер је ова земља у последњих неколико година подигла велике производне површине под овом воћком.

У Србији тренутно не постоје слободне количине малине и сви хладњачари су своју робу продали, а поједини купци који су већ уговорили количине, тренутно слабо или уопште не преузимају робу из Србије услед поскупљења енергената.

Када је реч о цени малине која би могла да се очекује у наредној години, Лепосавић истиче да је ово воће луксузан производ, за разлику од жита и меса које мора да се конзумира. Малина има ексцентричне купце који сматрају да ако је скупа, неће је ни преузимати.
Оно што се може очекивати јесте мањи приноси услед лоших временских прилика у претходној сезони, а купци ће одлучивати. Чилеанци су ових дана у пуној берби, у претходној години су имали 23 хиљаде тона приноса а ове неће имати ни 15 хиљада тона. Као и код нас, целокупна њихова производња је уговорена а тренутно у америчким хладњачама постоји мањак од 29 посто, у односу на потребне количине смрзнуте малине.

Лепосавић је подсетио да је производња малине у Србији испод 50 хиљада тона и да се  ове године очекује мањи род овог воћа.

ТопПрес/ ГЗС