Ивањица – Љубица Благојевић из једног од најудаљенијих ивањичких села под Голијом, две године плела је прслук за председника Србије Александра Вучића.

Начињен је од вуне коју је ошишала са свог стада и право је уметничко дело. На леђима је разним бојама рудица мајсторским рукама извезен велики национални грб Србије, двоглави орао са круном, верно као на најотменијим таписеријама, а исти ваз, мање величине, украшава леви ревер овог ручно израђеног одевног предмета.

Фото: ГЗС

„Почела сам га плести када је председник наредио да нам се уради пут за Девиће који је био у страшном стању. Са задовољством сам га радила за председника Србије и надам се да ћу успети да му га уручим. То је у знак захвалности што је био човек пре свега према нама планинцима на које је мало ко обраћао пажњу”, казала је она за Глас западне Србије.

Иначе, пут Придворица – Девићи био је вишедеценијски проблем за неколико планинских подголијских села. Почео је да се гради указом председника Србије и до сада је од осам урађено око 6,5 километара. Мештани се надају да ће до јуна стићи у центар села који броји неколико хиљада планинаца. Школа у овом најудаљенијим планинским венцима има чак око 150 ученика. Истина је да су возачи у аутобусу носили крамп да поравнају пут где запне да пређу, док су добављачи масовно отказивали снабдевање основним намирницама овај крај.

ТопПрес/ ГЗС