foto tanjug sava radovanovicfoto tanjug sava radovanovic

Због ограничених финансија и малог броја запослених, мала и средња предузећа су најрањивијa, али и најизложенија корупцији, речено је на конференцији у оквиру пројекта Антикорупцијски алат за мала и средња предузећа (АЦТС).

Мирослав Милетић, који је саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) и председник Антикорупцијског тима ПКС навео је да 49 одсто европске економије чине предузећа која су посебно рањива када су у питању корупција и остали ризици у пословању, имајући у виду да због свог обима и величине немају довољно капацитета да се боре с тим.

Додао је да се према истраживањима, у целом свету на разне врсте коруптивних активности и мита, издвоји више од једног трилиона долара, што, каже, подрива поверење у систем, а посебно подрива поверење инвеститора за долазак у одређене регионе.

„Чињеница је да је наш регион у том смислу доста рањив када је ова област у питању. Зато је активност ПКС пре свега у превенцији корупције, едукацији“, казао је Милетић, те додао да ће на данашњој конференцији бити представљен приручник који је рађен у сарадњи са коморама Италије и Румуније, земљама које, према његовим речима, имају велика искуства у овој области.

Гордана Тиодоровић, директор Сектора за пружање подршке у заступању и заштити интереса чланова ПКС, казала је да је циљ пројекта био да се малим и средњим предузећима у Србији пружи „алат за идентификовање кључних проблема и изазова са аспекта потенцијалне корупције у самом њиховом пословању“, те да им се пруже алати, механизми и средства уз помоћ којих могу да избегну такве замке у свом пословању.

Навела је да је идеја за заједнички пројекат комора Србије, Италије и Румуније потекла од партнера из Италије, јер су Италијани детектовали да су слични резултати и перцепција корупције у те три земље.

Према њеним речима, резултат пројекта су два приручника, први који суштински показује на који начин је тај пројекат функционисао и како су долазили до резултата.

„И други приручник базиран је на томе да кроз јасан механизам самопроцене и одговарајући на упитнике, мала и средња предузећа дођу до одговора, детектују оно најризичније у њиховом пословању са аспекта корупције и да пробамо да оснажимно њихове капацитете да они на томе више раде како би били спремни да се одбране“, истакла је Тиодоровић.

Објаснила је да су мала и средња предузећа била у фокусу пројекта, јер за разлику од великих система који имају већ своје тимове, спремне програме, интерна правила на који начин поступају са аспекта корупције, „мала и средња предузећа ту могућност немају, лимитирани су капацитетима људства и финансија да би се позабавили том темом, а највише су изложени потенцијалној корупцији“.

Партнери на АЦТС пројекту, који финансира ЕУ, су привредне коморе Србије, Италије и Румуније, уз подршку Асоцијације европских комора.

ТопПрес/ Извор: Танјуг