Фото: РИНА

Ученици осмог разреда данас полажу тест из математике, у оквиру тродневног завршног испита пред упис у средње школе.

Други дан полагања завршног испита (мале матуре) у 522 школе широм Србије, очекује се да почне у 9.00 сати.

Осмаци су јуче полагали тест из српског (матерњег) језика, а према подацима Министарства просвете, на тај тест изашло је 63.408 ученика, што је 99,5 одсто од укупног броја пријављених.

Питања је као и сваке године припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а тестови су штампани на српском и језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се логовањем на порталу мојасредњаскола.гов.рс.

За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита биће доступни на порталу Моја средња школа 1. јула, док ће коначни резултати бити објављени 5. јула.

Листа жеља ће такође моћи да се поднесе путем поменутог портала, до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна.

За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу могу поднети у папирном облику у школама 6.и 7. јула.

Упис је од 14. до 20. јула.

Ђаци страхују од математике, али очекују добар резултат

Будући средњошколци који данас полажу тест из математике у оквиру завршног испита у разговору за Танјуг откривају да помало имају страх од тих задатака, али и верују да ће на крају тродневног полагања имати добар резултат и уписати жељене средње школе.

Педагог Основне школе „Стеван Синђелић“ Данијела Банићевић каже да је јучерашњи тест из српског (матерњег) језика протекао у најбољем реду и оцењује да ученици углавном немају трему.

„Не очекујемо да ће бити неких већих проблема, имамо школског полицајца, а осим дежурних наставника и ђака нико неће смети да уђе током полагања“, наводи Банићевић за Танјуг одговарајући на питање каква је безбедност у школи с обзиром да се прате упутства Министарства просвете и МУП-а због недавних честих дојава о бомбама.

У тој београдској школи завршни испит ће полагати 84 ученика, али и свршени основци суседне школе „Десанка Максимовић“.

Будућа средњошколка Емилија Савић каже да јој је тест из српског језика био лак, с обзиром на то да се спремала, па очекује 18 поена.

Од теста из математике има мало другачија очекивања.

„Од математике ме је мало страх, али очекујем да ће проћи све како треба, припремала сам се и са наставницима у школи и сама“, рекла је Савић за Танјуг.

Њен вршњак Денис Хаџић сматра да је главни фактор припрема, али и наводи да му није „легао тест из српског“.

Волео би да упише Шесту београдску гимназију, а честе о дојаве о бомбама, каже, нису га пореметиле у припремама.

„Рад је рад“, каже Хаџић.

Ученица Јана Радмиловић каже да јој је тест из српског био тежи од очекиваног, али, додаје, добро је урадила.

Њеној школској другарици Марији Лукић, свакодневне припреме у школи помогле су да се лакше припреми за малу матуру.

„Није било претерано стресно, имали смо припреме у школи сваки дан и већина нас је ишла на њих, мени је помогло“, поручила је она.

Београдски, али и ђаци из других градова у Србији, били су недавно суочени са честим дојавама о бомбама у школама, па је у неколико наврата настава морала да се организује онлајн.

Због тога је Министарство просвете са МУП-ом разрадило оперативни план како би безбедност у школама била на највишем нивоу.

Тест из математике почео је у 9.00 сати у 522 школе у Србији.

Осмаке сутра у исто време очекује комбиновани тест, са питањима из хемије, физике, историје, географије и биологије.

Прелиминарни резултати завршног испита биће доступни на порталу Моја средња школа 1. јула, док ће коначни бити објављени 5. јула.

Упис у средње школе је од 14. до 20. јула.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ