Осмомесечни Гаврило Ђурђевић из Крагујевца, који болује од спиналне мишићне атрофије, допутовао је данас у Мађарску на лечење.

Хуманитарним акцијама прикупљено је 2.132.000 евра, што је довољно да се покрије генска терапија најскупљим леком на свету, золгенсмом, за анализе пре и после примања тог лека, дозирање стероида, а остатак трошкова сносиће држава, пренео је РТС.

Докторка Борбала Микош, шеф тима лекара за СМА болести у Дечјој клиници „Бетешда“ у Будимпешти, потврдила је да је Гаврило са родитељима стигао у болницу.

„Формиран је посебан тим стручњака, свако зна свој посао. Потребан је велики број прегледа, управо да бисмо што пре установили да ли може да прими генску терапију“, изјавила је докторка Микош.

Према њеним рецима, болница „Бетешда “ је прихватила да све те прегледе обави без одлагања како се не би губило време.

„Гаврилу је већ узет узорак крви да би се утврдила количина антитела на аденовирусе, и тај узорак шаљемо у Ротердам где се обавља анализа. Док чекамо резултате те анализе, радимо и друге прегледе да искључимо и друге вирусне инфекције. С обзиром на то да генска терапија може да има нуспојаве, морамо да проверимо како раде остали органи – бубрези, јетра, срце, органи за дисање“, објашњава др Микош.

Докторка додаје да морају да искључе и друге запаљенске процесе у организму јер и то може да утиче на генску терапију.

„Не желим да лицитирам датумом, али очекујемо веома добре вести за Гаврила најкасније средином јуна“, рекла је др Борбала Микош која води тим лекара за СМА болести.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС