Мали: Исплата од 30 евра свим грађанима почиње 1. новембра

Мали: Исплата од 30 евра свим грађанима почиње 1. новембра

Министар финансија Владе Србије Синиша Мали најавио је данас да ће од понедељка, 1. новембра кренути исплата 30 евра новчане подршке свим пунолетним грађанима Србије, који су се за ту врсту помоћи већ пријавили, а која се спроводи у оквиру трећег пакета економске подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса.

Како је саопштено из министарства Мали је гостујући на Хепи телевизији напоменуо да грађани Србије не треба да се пријављују за 30 евра које ће добити у новембру месецу, јер су се за њих пријављивали у мају, када им је, такође уплаћено по 30 евра.

„Оно што је председник Александар Вучић и обећао, то се и испуњава. Такође, од 15. новембра почиње пријављивање за додатних 20 евра помоћи, за оне који се нису пријавили за 30 плус 30 евра, а испуњавају потребне услове или који су у међувремену постали пунолетни“, казао је он и додао да ће пензионерима почетком следеће године бити исплаћено и додатних 20.000 динара.

Министар финансија је навео да је за три пакета помоћи прошле и ове године држава издвојила око осам милијарди евра, што је помогло да се очувају радна места и производни капацитети.

„Нама је учешће јавног дуга у односу на БДП и даље испод 60 процената, а погледајте друге земље, примера ради Француску, Шпанију, или оне у региону попут Хрватске. Њима је јавни дуг отишао преко 80, чак и преко 100 одсто у односу на БДП“, навео је Мали.

Додао је да се у Србији, поред свих улагања, помоћи привреди и грађанима у овом тренутку гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница и најавио да је у плану да их до краја године буде још три.

„Градимо Моравски коридор, деоницу Пожега – Прељина, Иверак – Лајковац, Ваљево – Лајковац, Рума – Шабац – Лозница, градимо Фрушкогорски коридор, брзу саобраћајницу између Сурчина и Новог Београда и крећемо са радовима на деоници Ниш – Плочник – Мердаре, такође, очекујемо да крену радови и на Дунавској магистрали и Београд – Зрењанин – Нови Сад, а завршавамо и брзу пругу Београд – Нови Сад, која треба да буде завршена до пролећа, када ћемо до Новог Сада из Београда путовати 35 минута у новим, модерним композицијама“, објаснио је Мали.

Саопштено је да је министар подсетио и да у Београду борави више од 100 светских делегација, чиме се обележава шест деценија од прве конференције Покрета несврстаних, што нам пружа нову политичку и економску шансу.

„На нама је да искористимо њихово присуство и да не поентирамо само политички, већ и економски. Треба да покажемо ко је и шта је Србија данас, да видимо како да се економски повежемо са њима, како да се вратимо на стара тржишта“, рекао је Мали.

Он је рекао да је током викенда одржано неколико састанака, као и вечера са председником владе Алжира и са председником Гане са којима се разговарало о сарадњи у области пољопривреде, али и о темама везаним за ИТ сектор, развоју вештачке интелигенције, е-управе, дигитализације.

Додао је и да је са председником Гане било речи о улагањима у финансијско тржиште, о грађевини и другим пројектима што даје шансу нашим фабрикама и произвођачима.

„У протекле две деценије њима се пет пута повећао број становника, а расте им и куповна моћ, па је то шанса за наше произвођаче и трговце. То су наше пријатељске земље, отворене за сарадњу. Ово је потврда напора председника Вучића, да постави Србију као фактор мира и стабилности у региону, али и као земљу која је окренута и ка истоку и ка западу и која је отворена ка свима“, објаснио је Мали и истакао да је првенствени интерес добробит грађана наше земље.

Истакао је да је са председником Гане разговарано и о повећању броја стипендија за студенте, којих тренутно има 500 у нашој земљи, те додао да је улагање у стипендије страних студената улагање у будућност и изградњу међународног партнерства.

Министар се осврну на економско стање у земљи и истакао да ако се води озбиљна економска политика, те да Србија ће имати новца.

„Када говоримо о расту наше економије, Светска банка прво је пројектовала раст од 3,1 одсто у јануару ове године, потом од 5 процената, а прошле недеље су повећали прогнозу на 6 одсто. Ми кажемо да ће бити најмање 7 одсто, јер је трећи квартал био сјајан,“ навео је министар и додао да ће у наредне две недеље бити познато колико ће бити повећање пензија и плата у јавном сектору.

Министар је рекао и да се наша економија опоравила много брже него што смо мислили, јер је држава на прави начин означила све што је требало да уради.

Подсетио је а ће од 1. јануара бити увећана минимална зарада за 9,4 процента, односно да ће бити већа од 35.000 динара.

„Ако упоредимо са 2011. годином, када је минимална зарада била око 15.700 динара, јасна је разлика. У реалном износу, минимална зарада је повећана дупло. То говори о снази економије, шта привреда може да издржи и колико смо усмерени ка томе да подигнемо животни стандард грађана“, казао је Мали и истакао да ће Србија имати искоришћености буџета од око 98 одсто, колико је било и прошле године.

Закључио је да Србија никада није била ефикаснија у спровођењу економских мера и навео да су за то заслужне ажурност и ефикасност тима премијерке Ане Брнабић.

Мали се осврнуо и на почетак разговора са делегацијом Међународног монетарног фонда који ће трајати од данас па наредне две недеље.

„До детаља прелазимо све што се дешавало током ове године и гледамо план за 2022. годину. Ми за следећу годину предвиђамо мањи дефицит од три одсто. Дакле, реч је о дефициту који нас враћа у колосеке пре кризе. Такође, планиране су велика издвајања за инвестиције“, рекао је и подсетио да са ММФ-ом немамо финансијски, већ саветодавни аранжман, као и да је то потврда наставка реформи и да сарадња са њима даје резултате.

Мали је подсетио да се у нашој земљи гради велика фабрика за производњу вакцина, једина у региону, а у сарадњи са партнерима из Емирата и компанијом Синофарм из Кине.

Три нове ковид бонице, према његовим речима, допринеле су у многоме у борби против вируса и додао да је на време реаговано с набавком респиратора, опреме и лекова, вакцина, у чему се, такође, како каже, огледа економска снага наше земље.

„Ми смо све то финансирали из буџета, то је новац грађана, који смо уштедели и зарадили. Иначе, није реч о пуњењу вакцина, већ заиста о производњи, која прати развој и на том пољу“, навео је и напоменуо да се сада све више говори о Србији која је променила свој имиџ, о земљи у којој се развијају ИТ сектор, вештачка интелигенција, земљи где се граде најмодерније фабрике и која сада побеђује у тим областима.

Одговарајући на питање о енергетској кризи, Мали је рекао да се сада размишља на који начин ће растући ниво дуга у развијеним земљама укочити глобалну економију.

„Јесте криза, али то не значи да треба да се сакривате испод стола, него да посматрате, да постанете свесни проблема. Сећам се колики је био притисак на председника Вучића због Турског тока, да се гасовод кроз Србију не изгради. Тада су говорили да нам то не треба, да ће они о нама бринути. Да га нисмо изградили и да председник није издржао те притиске ми данас не бисмо имали гас или бисмо имали проблеме са гасом. Дакле, водимо своју политику, политику са фокусом на интересе грађана Србије“, закључио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Zoran 2 sedmice

    Gospodine ministre,problem je divljanje cena osnovnih namirnica
    a tih 30 evra bukvalno nista ne znaci