Последњи минималац у износу од по 18.000 динара биће исплаћен у уторак, 8. септембра, најавио је данас у изјави за Танјуг министар финансија Синиша Мали.

Министар наводи да ће по 18.000 динара добити нешто више од милион радника који су запослени у 235.000 предузећа која користе помоћ државе за ублажавање негативних последице кризе изазване вирусом корона.

Реч је о другој исплати 60 одсто минималне зараде, у оквиру другог пакета помоћи.

„То је (укупна) пета минимална зарада коју Влада Србије уплаћује и која је део великог пакета мера који је вредан 5,8 милијарди евра. Укупно смо за ових пет минималних зарада из буџета издвојили више од 130 милијарди динара“, прецизирао је Мали.

Истиче да је то велики новац који је држава издвојила за нашу привреду и оценио да су управо те мере спречиле „најцрње сценарије“ – отпуштања радника и затварања фабрика, који се тренутно дешавају у неким од најразвијених земаља.

„Немате ни велика отпуштања, ни затворене фабрике, имамо стабилан систем, макроекономску равнотежу, а са друге стране очували смо скоро потпуну запосленост у нашој земљи“, нагласио је Мали.

Помоћ коју је држава издвојила за привреду износи око 12,5 одсто БДП-а, наводи Мали у изјави за Танјуг и додаје да мали број земаља може да се похвали тако великим пакетом помоћи, што је, подсећа, резултат тешких реформи из 2014. и 2015. године.

Истакао је да је Србија тренутну кризу дочекала на прави начин, да је на ту кризу одговорила правим мерама, а то показује, наводи, реакције привредника и добри резултати у нашој економији.

„У првих шест месеци имамо негативну стопу раста од само 0,9 одсто, за разлику од великог броја других земаља који су много више пали него наша економија. Добро се за сада држимо и то нам даје оптимизам да размишљамо о томе до краја године будемо на нули или у благом плусу“, закључио је министар.

Јавни позив за хотелијере почетком следеће недеље

Програм помоћи за градске хотеле и хотеле из приградских општина данас ће бити усвојен на седници Владе Србије, изјавио је данас за Танјуг министар финансија Синиша Мали и најавио да ће јавни позив за пријаву хотелијера бити објављен почетком следеће недеље.

Мали је прецизирао да се очекује да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација јавни позив објавити у понедељак или уторак.

„Данас на влади усвајамо програм помоћи хотелима, то су градски хотели и хотели из приградских општина, односно они који су највише оштећени кризом коју је изазвала пандемија вируса корона“, рекао је Мали.

Подсетио је да је држава са 400.000 ваучера подржала развој туризма у Србији и да су хотелски и приватни смештаји у бањама, планинама и на селима пуни, али да су градски хотели највише погођени, јер није било страних гостију.

Због тога је одлучено, истиче Мали, да уз два пакета свеобухватних мера држава усвоји и трећи пакет мера за градске хотеле.

Мера подразумева директну субвенцију државе од 350 евра по лежају и 150 евра по соби за градски или приградски хотел.

Мали је навео пример да ће један београдски хотел који има 146 соба и 237 кревета од државе добити 100.000 евра помоћи, како би сачувао пословање и задржао запослене.

Напомиње да је услов за добијање помоћи да нема отпуштања запослених до краја године.

Мали истиче да ће пријава за помоћ трајати 10 до 15 дана, а да ће исплата помоћи бити крајем септембра, а најкасније почетком октобра.

Влада Србије је из буџета за ту помоћ издвојила 1,4 милијарду динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг