Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да ће данас бити уплаћен новац на рачуне 360.000 пријављених младих за помоћ државе од 100 евра, а сутра на рачуне преосталих пријављених. Како је подсетио, јуче је новац легао на рачуне 340.000 младих.

„Помоћ је намењена за младе од 16 до 29 година и њу ће добити укупно 1.059.411 младих, односно 1.019.796 оних који су се пријавили, и још 39.615 прималаца новчане социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција који се нису пријављивали. Дакле, пријавио се свако ко је желео и та бројка нам говори колико је ова мера била оправдана. То је важно, не само због оптимизма који смо креирали међу младима, него и што ће новац који им дајемо потрошити у Србији. Ми ћемо кроз порез на додату вредност део новца добити назад у буџет“, рекао је он гостујући на телевизији Хепи.

Одговарајући на питање да ли је нека инвестиција заустављена или пропала, Мали је рекао да је држава реаговала брзо и ефикасно, да су сачувана радна места и ниво привредне активности.

„У последње две године, ако погледате пандемију и сетите се оних слика из Америке, Аустрије, Француске, празних радњи, чињенице да су милиони људи остали без посла јер су затваране фабрике, ми тај сценарио нисмо имали. Реаговали смо брзо и ефикасно, са укупно 8,7 милијарди евра, што чини око 18 одсто нашег БДП-а. У оквиру мера помоћи исплаћивали смо минималне зараде, свим пунолетним грађанима по 100 евра, увели смо гарантне шеме да обезбедимо ликвидност за нашу привреду… Дакле, држава је показала своју снагу“, истакао је Мали.

Подсетио је да је Србија прошле године имала једну од највећих стопа раста у Европи, од чак 7,5 одсто БДП-а.

„Када погледате кумулативно, уз резултат од минус 0,9 одсто 2020. године, раст је 6,5 процената. Не само да је наша привреда показала да је отпорна на кризу, него смо активним, брзим и ефикасним мерама успели да одржимо ниво привредне активности и зато је Србија прва по стопи раста економије у доба највеће кризе“, рекао је он.

Мали је навео да је прошле године 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција ушло у Србију, што је више од рекордне 2019. године.

„Имамо више инвестиција него све земље у региону Западног Балкана заједно, апсолутно доминирамо и то је резултат брзе реакције у доба пандемије. Створили смо кредибилитет и поверење међу инвеститорима, јер се у доба ове кризе, јасно показало како неке земље могу брзо и ефикасно да реагују, а да друге немају капацитет за то. Ми смо први набавили респираторе и вакцине, и заправо смо прва земља у Европи која је нудила четири вакцине. Направили смо и три нове ковид болнице“, објаснио је он.

Мали је додао да инвеститори на Србију гледају као на кредибилну земљу, о чему јасно говоре подаци да инвестиције не стају, да се стално отварају нове фабрике.

„Председник Вучић је за последњих шест, седам година отворио 250 фабрика. То је разлог због чега смо смањили незапосленост, и када питате грађане, данас није више најважније само наћи посао, јер посла има. Стопа незапослености је 2012. године била 25,9 одсто односно сваки четврти грађанин није имао посао, а данас је стопа незапослености 10,5 процената, упркос огромној кризи у протекле две године. Ми се боримо за сваког грађанина да нађе посао и то је пример одговорне економске политике и како држава треба да показује своју снагу у доба кризе. Лако је причати када је све лепо, али када је криза онда се показује јачина и стабилност“, навео је Мали.

Министар финансија је подсетио и да је пре неколико дана отворен део ауто-пута у дужини од 11,5 километара од Прељине до Паковраћа.

„Никада више нисмо инвестирали у ауто-путеве и брзе саобраћајнице, школе, болнице, фабрике за пречишћавање отпадних вода, у канализацију. Тренутно у изградњи имамо 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, што ниједна друга земља нема“, истакао је он.

Мали је, одговарајући на критике појединаца из опозиције, нагласио да је политика данас усмерена на подизање животног стандарда грађана из месеца у месец, из године у годину.

„Плате и пензије расту и данас можемо да разговарамо о расту из месеца у месец, а с друге стране и да активно радимо на подизању животног стандарда грађана кроз улагања у инфраструктуру. То је суштина наше економске политике и наше политике уопште. Када нема аргумената, онда је очигледан рецепт поништавање свега што је било ко други урадио. Ако погледате бившу власт, резултат је чињеница да је Драган Ђилас ставио 619 милиона евра у свој џеп, док је земља била пред банкротом 2012. године“, рекао је он.

Он је подсетио да је ситуација у Србији, за време бивше власти била критична, пошто је, како је рекао, у једном тренутку 2012. године на рачуну државе било само 8,5 милијарди динара.

„Дакле, нисмо имали ни за пензије тог месеца. Довели су нас у ситуацију не само да немамо да живимо нормално, него и да немамо да исплатимо обавезе које су постојале. Зато смо и у кренули у тешке реформе што није била лака одлука, али је била једина исправна у том тренутку“, рекао је Мали, и додао да смо захваљујући томе дошли до тренутка када у највећој економској кризи Србија постаје победник.

Мали је нагласио да до тога не би дошло да није било посвећености и визије председника Вучића, који воли нашу земљу и живи за њу.

„Да није било тих тешких мера, Србија данас не би била ту где јесте. То је поверење и кредибилитет који стварате, и према грађанима и према јавности у иностранству и другим светским лидерима“, навео је он.

Подсетио је и да је 2011, 2012. године Србија имала двоцифрену инфлацију од 11,4 одсто.

„Ако се сећате, курс је 2008. године био 83 динара, па је 2011, 2012. године отишао на 113 динара. Курс је већ дуже време стабилан и евро вреди око 117,5 динара. Дакле, стабилна је монетарна политика, смањен дефицит, стопа јавног дуга је око 52 одсто у односу на БДП, а ниво Мастрихта је 60 одсто БДП-а“, нагласио је Мали.

Министар финансија је рекао да је Србија у потпуности стабилна, што су потврдиле бројне међународне финансијске институције, попут Међународног монетарног фонда, Светске банке и агенција за кредитни рејтинг.

„Немамо проблем са задуженошћу, при чему су нам каматне стопе изузетно ниске у односу на огромне које је претходна власт имала. Подсетићу да су они 2011. године емитовали обвезницу по каматној стопи од 7,25 одсто, а ми сада емитујемо обвезницу по стопи од око један одсто. И није само питање задужености, већ за шта се тај новац користи“, рекао је он.

Он је прокоментарисао и да се на примеру Града Београда види да се у време бивше власти новац улагао у бесмислене пројекте.

„Неки од пројеката, на који су буквално бачене паре су реплика Теразија у Новом Београду или Пазл град. Погледајте сада, и када се задужујемо, то радимо за конкретне пројекте од којих грађани имају користи. То је суштинска промена економске политике“, нагласио је он, и додао да се данас кроз озбиљне инвестиције ствара раст БДП, што је основа за реално повећање плата и пензија и за нова радна места.

Мали је навео да је БДП 2012. године износио око 33 милијарде, док је прошле године он био преко 50 милијарди евра.

„Ми смо за десет година створили око 20 милијарди евра и то расте. Бруто друштвени производ једне земље је једино објективно мерило богатства нације, а тај износ расте сваке године“, истакао је он.

Одговарајући на питање о злурадим коментарима по питању задужења, Мали је нагласио да ће наставити да одговара на лажи које појединци пласирају.

„Имали су негативан раст БДП-а у доба кризе 2008. године која није била ни налик овој са којом се данас суочавамо. Али, они су рекли да то на Србију неће утицати и да је то развојна шанса. Резултат је био да нису имали пара у буџету да исплате пензије и то пензионери треба да знају – није било пара у буџету да се пензије исплате, али у њиховим приватним џеповима је било много новца, које су зарадили на уштрб и на штету грађана“, подсетио је Мали, и додао да је у време бивше власти стопа јавног дуга била 79 одсто БДП.

Како је рекао, појединци из опозиције малициозно пласирају лажи, говорећи о задуживању Србије.

„Узмимо за пример изградњу Моравског коридора од Појата, преко Крушевца, Трстеника, према Чачку, што је једна од најважнијих саобраћајница које радимо. Замислите шта то значи за грађане тог дела Србије, али и за грађане целе земље. То је огроман пројекат и коштаће око 800 милиона, али то се враћа кроз раст БДП-а тог дела Србије, кроз повећање плата, отварање радних места, многоструко се враћа у кратком периоду. Основа финансија је да дугорочне пројекте финансирате дугорочним изворима финансирања. То је правило број један у било којој књизи о јавним финансијама! Када се ауто-пут гради, ефекти изградње се виде у годинама које долазе, и узима се дугорочни кредит за изградњу“, рекао је он.

Додао је да критичари сматрају да када се задужујете, примера ради 400 милиона евра, то одмах улази у јавни дуг, односно да га подиже са 30 на 50 милијарди евра, али да то није истина, јер су они сабрали све што се у Србији тренутно улаже у радове.

„То није тачно, јер они немају појма о јавним финансијама. Како се тај новац повлачи у годинама које долазе, тако се ствара обавеза, не све и одмах“, објаснио је Мали.

Нагласио је да Србија данас има новца за путеве, школе и друге инвестиције јер је кључ у вођењу одговорне економске политике.

„Србија ће бити умрежена ауто-путевима и новим модерним пругама. То је основа за даље улагање, отвараће се фабрике, а тиме расте и квалитет живота. Ми се боримо за ту Србију“, рекао је Мали, и закључио да грађани сада јасно виде разлику у односу на време када су на власти били политичари који су водили искључиво политику сопствених интереса.

ТопПрес/  Извор: РТВ