Мали о изменама Закона о личној карти: Смањују се трошкови, поједностављује процедура

Мали о изменама Закона о личној карти: Смањују се трошкови, поједностављује процедура

Изменама Закона о личној карти, који је данас пред народним посланицима, предвиђено је да грађани у случају нестанка тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику, већ ће то чинити МУП на званичној web страници, објаснио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је, образлажући измене Закона о личној карти, навео да је то једна од новина у предложеном решењу.

„МУП ће у том случају, након доношења решења о проглашењу личне карте неважећом, исту огласити неважећом на својој званичној web презентацији. На тај начин се, поред поједностављења процедуре, смањују трошкови који грађани сада имају“, рекао је Мали у Скупштини Србије.

Према његовим речима, друга новина се односи на уписивање у чип личне карте, сертфиката за електронску идентификацију, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину.

„Осим тога, допуном се предвиђа и уписивање квалификованог сертфиката за електронски потпис, чиме лична карта де факто постаје и средство за креирање електронског потписа високог нивоа позуданости“, истакао је министар.

Он је објаснио да све измене доприносе бољој правној сигурности, већој безбедности, али и да грађани могу брже и ефикасније да остваре своја права.

Предложено је и додавање адресе пребивалишта у образац личне карте како би се лакше и прецизније дефинисала месна надлежност органа за поступање у управним стварима.

„Циљ измена закона је да грађани и од куће, без одласка на шалтер и без чекања у редовима, остваре своја права како бисмо повећали ефикасност рада наше управе“, поручио је Мали.

Мали је изјавио да се изменама Закона о акцизама стварају предуслови за отварање кластера 3 у преговарачкој позицији са Европском унијом.

Мали је у Скупштини Србије објаснио да се изменама Закона о акцизама хармонизује акцизна политика у Србији, када су у питању јака алкохолна пића, са акцизном политиком Европске уније.

Министар је објаснио да се у Србији акцизна политика када су јака алкохолна пића у питању дефинише на основу врсте производа, примера ради, да ли је ракија од воћа, грожђа или житарица, и на основу тога је одређена висина акцизе.

У Европској унији, каже Мали, акцизна политика се дефинише на основу једног хектолитра на температури од 20 степени, без обзира на врсту готовог производа.

Он је напоменуо да ће акциза на пиво и остала нискоалкохолна пића остати непромењена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI