Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да пријављивање за добијање помоћи од 100 евра за младе између 16 и 29 година почиње 15. јануара и траје до 30. јануара, а да ће исплата почети 1. фебруара.

Мали је најавио је и да ће помоћ здравственим радницима у износу од по 10.000 динара почети 14. јануара, а 10. фебруара пензионерима исплата по 20.000 динара.

Мали је гостујући на ТВ Пинк објаснио да ће пријава за 100 евра за младе бити иста као што је била и за раније циклусе помоћи државе, преко Управе за трезор.

„Једноставно се упише име и презиме, јединствени матични број грађана, рачун у банци а онај ко нема рачун треба да изабере банку а ми ћемо му отворити рачун у тој банци“, изјавио је министар финансија.

Навео је и да примаоци социјалне помоћи и лица на издржавању затворске казне не треба да се пријављују, а новац ће им бити аутоматски уплаћен.

Мали је најавио и да ће се Изменама закона о финансијској подршци породицама са децом, са којима ће се брзо изаћи, предложити како да се младима помогне да купе стан и истакао да ће се то највероватније радити тако што ће држава покрити новац неопходан за учешће при куповини стана.

Јавне финансије стабилне, на рачуну 200 милијарди динара 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су јавне финансије Србије стабилне и да има новца, прецизирајући да је у овом тренутку више од 200 милијарди динара на рачуну.

„Желимо свима да покажемо да смо стабилни, а да са друге стране бринемо и држава је ту када је најпотребније, истакао је он.

Он је напоменуо да од 1. јануара држава исплаћује 300.000 динара за прво дете, као и додатних 100.000 за друго и треће дете, поред помоћи која је и до сада исплаћивана.

„Неки су коментарисали да је то велики трошак, али ми не сматрамо да су у праву. Јер, шта ће нама све оне инвестиције и ауто-путеви ако нема деце? Пронатална политика је за нас веома важна, додао је министар.

Мали је истакао да ће држава учествовати и у куповини првог стана за младе брачне парове.

„Држава ће дати новац за учешће, највећи део ћемо ми обезбедити. Тиме дајемо могућност младима да купе први стан, да их подстакнемо да размишљају о потомству“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг