Овогодишње повећање пензија биће двоцифрено, као што је и најавио председник Србије Александар Вучић, а тачан проценат за колико ће примања најстаријих бити повећана знаће се у септембру, када ћемо у договору са Међународним монетарним фондом (ММФ) имати рачуницу, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

„Та рачуница је усклађена са швајцарском формулом којом се водимо а која као параметре за одређивање нивоа раста пензија узима раст плата и ниво инфлације“, рекао је Мали у интервјуу за данашње „Новости“.

Говорећи о професионализацији јавних предузећа, која је и део аранжмана Србије и ММФ-а, он је навео да је у припреми Закон о управљању привредним друштвима у власништву Србије који је у децембру прошао јавну расправу и сада су у току усаглашавања.

„Он би требало да таргетира све суштинске проблеме у вођењу јавних предузећа“, рекао је Мали наводећи да тај закон уводи начело одговорности, јавности, ефикасности, економичности, поштовања правила конкуренције, да дефинише циљеве централизованог власничког управљања, речју дефинише корпоративно управљање.

Мали је навео да се очекује да се предлог овог закона пред Владом Србије нађе у првој половини ове године.

Када је реч о инвестиционим плановима у путној и железничкој инфраструктури, навео је да се између осталог планира реконструкција, изградња и модернизација више од 2.000 километара пруга као и око 950 километара путева.

Одговарајући на питање колики раст БДП се може очекивати ове године Мали је рекао да је пројектовано реално повећање од 2,5 одсто и да ће оно бити потпуно вођено домаћом тражњом.

„Повећање зарада, како у приватном тако и у јавном сектору, већа запосленост и стабилан раст пензија, резултираће наставком раста реалне личне потрошње који ће износити 2,5 процената“, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA