Топола – Културна манифестација „Јасенички жубор“ одржава се на Огњену Марију сваке године у Доњој Шаторњи. Огранизациони одбор манифестације ове године припремио је 15. Сабор народног стваралаштва. По традицији на овај дан окупљају се певачке групе из читаве  Србије које имају за циљ очување изворне народне музике.

Као и сваке године, одржан је традиционални дефиле учесника до манастира Никоље, вожњом тракторима уз песму и народне обичаје, где је за учеснике, спонзоре и госте уприличен ручак у конаку манастира. Након тога, у дворишту Основне школе „Живко Томић“ надметали су се најбољи вокали изворне народне музике.

Дефиле учесника до манастира Никоље, фото: ТопПрес

Овогодишњу манифестацију отворила је заменица  председника општине  Топола Јасна Вуковић.

На Сабору су учествовале певачке групе из  Ужица, Ивањице, Кадињаче, Аранђеловца, Крагујевца, Мионице. Међу њима су и певачке групе Беле раде, Сретењске зоре, Звуци Кадињаче, Буар, Расковник, Драгачевци и локалне Горски цар, Опленачке делије и Опленац.

Фото: ТопПрес

Гости сабора су  љубитељи народног блага међу којима су били Јелена Јовановић, Драгиша Симић, Андрија Бајић, Светлана Томић и Слободан Бетулић Бетула, уз богат и садржајан програм где су наступали гуслари и хармоникаши, Јована Савић и Александар Ранковић.

У самој завршници Сабора, додељене су захвалнице учесницима.

ТопПрес

Ручак у конаку манастира Никоље, фото: ТопПрес
На Сабору учествовалее бројне певачке групе, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Додељене захвалнице учесницима Сабора, фото: ТопПрес