Foto Tanjug Danilo PeternekFoto Tanjug Danilo Peternek

У здравственим установама у Чачку већ два и по месеца влада несташица пеницилина. Несташица је и у Новом Саду, потврдили су у петак, за „Новости“, фармацеути у неколико апотека у овом граду. И изабрани лекари у више домова здравља у Београду кажу да је снабдевање овим инјекцијама нестабилно. У државној апотеци „Теразије“ овог лека у петак није било, а у Центру за информације о лековима Апотекарске установе Београд сазнали смо да пеницилина, иако је то лек за болничку и амбулантну примену, али га ипак држе и фармације, нема ни у једној од 124 апотеке у овом ланцу. У Министарству здравља, међутим, кажу да несташице нема, али да је могуће да је негде дошло до краткотрајног застоја у дистрибуцији, о чему, бар засад, нису обавештени.

У Чачку, лек који недостаје здравственим установама, пацијенти не могу да нађу ни у апотекама.

– Проблем је то што је, како смо сазнали, заустављена производња пеницилина у „Галеници“, а због чега, не знамо – рекао нам је др Александар Пајовић, директор чачанског дома здравља. – Наши лекари пацијентима прописују антибиотике другог спектра, али пеницилин је незаменљив и то је лек широког спектра.

Апотекари у Чачку су нам, такође, потврдили да пеницилина нема. Они кажу да покушавају да га набаве, али да им то не успева готово три месеца. Лек су имали, истичу, накратко, само они који су имали нешто залиха које су се брзо потрошиле.

– Планиране су и набављене довољне количине пеницилина – кажу у Министарству здравља. – Нама није пријављена несташица овог лека, али могуће је да је негде дошло до краткотрајног застоја у дистрибуцији из разлога о којима нисмо обавештени.

У Министарству наводе да је Републички фонд за здравствено осигурање спровео поступак централизоване јавне набавке за лек заштићеног назива пеницилин, прашак за суспензију за инјекцију, од 800.000 јединица произвођача „Хемофарм АД“ из Вршца, као и за друге лекове из групе пеницилина.

– Потписани су оквирни споразуми са добављачима 31.октобра и истог дана послате су и инструкције здравственим установама да закључе уговоре за набавку неопходних лекова – наводе у ресорном министарству, за „Новости“ . – Такође, РФЗО је, поред инјекционих облика пеницилина, осигураним лицима обезбедио и све оралне облике пеницилина: таблете, капсуле и сирупе. На основу оквирног споразума здравствене установе су у могућности да повлаче лек и по истеку важећег уговора, односно у периоду док се спроводи набавка нових количина.

У Апотекама „Ниш“ речено нам је да имају пеницилинске антибиотике у капсулама и сирупима свих регистрованих произвођача, а да инјекције пеницилина пацијенти ретко траже, јер су за амбулантну примену.

РЕТКО У ПРИМЕНИ

У разговору са неколико изабраних лекара сазнали смо да су сада ретке ситуације када се пеницилин даје венски или интрамускуларно, јер има пуно савремених ефикасних антибиотика који се пију, што је за пацијенте комфорније.

– Већ дуго се не практикује да се пеницилин даје у кућним условима, јер је ризик прилично висок не само од пеницилинског шока него и зато што могу да се створе микроемболије, што није опасно, али је за пацијенте непријатно.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости