Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је за РТС да је Србија већ припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше кретање и путовање ван земље.

Татјана Матић је, рекла да дигитални сертификат није ковид пасош.

„То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било место да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили пи-си-ар тест и негативни сте“, наглашава министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Према њеним речима, ЕУ ће за недељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата.

„То ће морати да се имплементира кроз здравствени систем који даје потврду о вакцинацији, да ли је прележана болест, мора бити увезан у систем“, наглашава Матићева.

Србија је, каже, већ припремила дигиталне сертификате, и многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија.

Једна од опција је, каже, да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провере и аутентификације. Постојаће, додаје, више опција.

У Турску без пи-си-ар теста, преговара се са Грчком

Министарка је истакла да се са грчким министарством туризма преговара о међусобном признао међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији.

Додаје да је грчки министар најавио посету Србији за крај марта или почетак априла.

Матићева истиче да охрабрује чињеница да се Грци спремају за сезону и рачунају на наше туристе.

„Мислим да је јако важно за наше грађане да схвате да је кључ слободног кретања и путовања масовна и брза вакцинација. Чињеница да је Србија у Европи у врху по вакцинацији, даје нам улогу и позицију која омогућава да преговарамо око услова путовања, али то није довољно, масовна вакцинација се мора наставити“, истиче Матићева.

Додаје да ће се, ако Србија буде стављена на црвену листу и не буде имала добру епидемијску ситуацију,довести у питање све оно око чега се преговара.

Министарка туризма додаје да ће се у Турску моћи и без пи-си-ар теста.

ТопПрес/ Извор: РТС, РТВ