Михајловић: Јадарит – шанса за развој

Михајловић: Јадарит – шанса за развој

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да експлоатација литијума у Подрињу није прича о комапнији Рио Тинто, већ о томе које минералне ресурсе Србија поседује и може ли да их експлоатише на здрав начин.

Михајловић је казала да се јадарит, у којем се налази литијум, налази у Јадру, у Србији, и да он може да представља шансу за будућност нашој земљи.

„Та шанса је економска, привредна, развојна, имамо могућност да потпуно из корена променимо привредни развој, то није обичан минерал, обична производња, то није прича о томе да ће нам бити добро наредних неколико година, то је прича која ће ићи наредних деценија у целом свету“, казала је Михајловић на ТВ Прва.

Истиче да је литијум јако важан за производњу батерија и да држава Србија хоће да има и рудник и прераду, али и фабрику литијумских батерија.

Како каже, жеља је да се пронађу најбољи произвођачи који ће у нашој земљи моћи да направе фабрику електричних возила, уз поштовање свих стандарда.

Наводи да је понуда председника Србије Александра Вучића да се одржи референдум по питању експлоатације литијума фер и да према њеном мишљењу нема ништа демократичније од тога.

Сматра да на референдуму не мора да се изјашњавају грађани из целе Србије, већ да може само Мачвански округ и каже да би она на том референдуму гласала „за“.

„Даћемо истину и чињенице и могућност грађанима да се изјасне о томе хоће ли Србија да иде напред, да има фабрику електричних возила и да годишњи приход има преко 19 милијарди евра и да утицај на БДП буде више од 20 одсто или нећемо“, казала је министарка.

На питање да ли је оправдана забринутост коју део јавности има о томе да ће та експлоатација неповратно лоше утицати на животну средину, Михајловић каже да нажалост претходних месеци слушамо много неистина и лажи о том питању.

„Не разумем оне који плаше и обмањују јавност да ће се ко зна лоше десити. Не, то није то, ово је развојна шанса, да ли ћемо је искористити зависи од нас“, казала је Михајловић и додала да се плате у индустрији литијумских батерија на месечном нивоу крећу од 5.500 до 13.000 долара.

На питање да ли може и новац и здравље, министарка наглашава да не може другачије да се ради данас и наводи да би то било зелено рударство.

Навела је и да претходних месеци слушамо неистине и лажи, пре свега од оних који се баве политиком, како је потписан уговор са Рио Тинтом и истакла да тај уговор није потписан, да је та компанија само радила истраживања од 2002. године и да ће се видети када и да ли ће уговор уопште бити потписан.

Такође, према њеним речима, говори се да ће то лоше утицати на животну средину, а да студија о процени утицаја још није завршена и очекује се да то буде урађено у току лета.

„И та студија ће бити јавна и сви ће моћи да кажу шта о томе мисле. Не сме бити ни у једном кораку ниједне ствари која неће бити речена грађанима“, каже Михајловић и одговара онима који кажу да ће Мачва бити потопљена отпадом и да ће се мерити милијардама тона, да ако се отвори рудник радиће 60 година, а укупна количина чврстог отпада за свих 60 година биће 59 милиона тона.

Михајловић каже и да технологија која ће се користити није тајна, као и да се рудник неће радити на површини од 40 квадратних километара, већ на 400 хектара, а да хиљаде људи неће морати да оде из Мачве јер ће се 59 кућа експлоатисати.

Одговарајући на критике председника Вучића да ништа ни она, ни њен претходник Александар Антић нису наплатили од 2002. године, Михајловић каже да су Рио Тинту само давана решења о истраживањима и да према нашем закону то није могуће наплатити.

„Пре годину дана смо доказали резерве, имамо 158 милиона тона које су доказане и могућност да направимо рудник који може да ради 60 година“, закључила је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI