Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да мисли да је грешка што Србија не користи литијум, јер постоје доказане резерве ове критичне минералне сировине и да је требало сачекати резултате студија о процени утицаја на животну средину.

Она је истакла да се еколошке теме злоупотребљавају у политичке сврхе и да се занемарују аргументи и чињенице.

„Ако говоримо о литијуму, највећи проблем целе приче је што нисмо сви сачекали студије о процени утицаја на животну средину. И они који су против, а не знају зашто су против, и они који су за и верују у то, али не знају да ли су тачни сви подаци“, рекла је Михајловић, саопштило је ресорно министарство.

Она је додала да би, да су се сачекале студије, знали да ли је у складу са најстрожим стандардима заштите животне средине или није. „Ми немамо те податке и када неко опет почне да прича да је то грозно и лоше, ја кажем дајте да видимо те податке, не морамо никад ништа да радимо, и нећемо, јер смо донели одлуку, али зашто да не знамо. Ја сам и раније говорила, као и председник, да је велика штета да имамо критичну минералну сировину, јединствену у свету, без које нема будуће, зелене економије, а да је не искористимо“, навела је Михајловић.

Она је додала и да то што се планирало је хиљаду пута више у складу са свим принципима заштите животне средине него један површински коп угља, на пример, али нам није пало на памет да о томе причамо.

„Нема никаквих активности у Влади, али је велика штета што нисмо добили све информације и мислим да је погрешно што то нисмо сачекали, јер су нам потребне чињенице и аргументи, а не рекла-казала“, изјавила је она.

Михајловић је поновила да се радови на територији општине Мајданпек изводе по налогу инспекције, јер је угрожена безбедност због пукотина у стенском масиву на Старици.

„Што се тиче Старице, геолошки, рударски инжењери, Институт, инспекције, сви су наложили хитне мере санације косине, јер је угрожена безбедност. Наложили смо да се уради рударски пројекат, да се ураде сви кораци и да се изврши санација, иначе ће пасти део Старице. То сви знају и ја сам рекла да ћемо сву документацију послати и Одбору Скупштине за заштиту животне средине“, рекла је Михајловић.

Она напомиње да није инжењер заштите животне средине, али да зато имамо институције по чијем налогу се то ради и да је све друго злоупотреба у политичке сврхе.

„Ако падне део Старице, хоће ли посланик Ћута и сви што нешто не дају да преузму одговорност? Па неће, ја ћу. Није ништа спорно у томе да се они баве политиком, али ако не знате чињенице, а добијете све аргументе, како можете и даље да кажете да није тачно? Политика је једно, али треба да се вратимо на податке и чињенице“, рекла је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг