Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће нови инвестициони циклус у области рударства и енергетике, који ће Министарство представити заједно са Привредном комором Србије, бити вредан 17 милијарди евра, те да ће бити важан како би Србија имала одрживи привредни раст и здравију животну средину.

На седници Скупштине ПКС, Михајловић је истакла да енергетска транзиција, односно прелазак на обновљиве изворе енергије, не значи гашење појединих фабрика и радних места, већ напротив значи производњу на одржив начин и отварање нових радних места, а на том путу биће од великог значаја Водонична стратегија.

Истакла је да Србија већ касни у процесу зелене агенде и додала да је јако важно да привреда иде у корак са одрживим развојем.

Михајловић је подсетила да је српски парламент ове године усвојио четири важна закона из области рударства и енергетике који су, наводи, основни оквир за имплементацију зелене агенде и за енергетску транзицију.

Рекла је и да ће Србија зелену агенду спроводити у сарадњи са привредом и нагласила да држава не може да опстане без развијене привреде.

Због тога ће, каже, у будућности бити од значаја сарадња са ПКС.

„Ово је једна од најважнијих година за нашу земљу у области енергетске транзиције, поред донетих четири закона, тренутно радимо са ПКС и на два важна документа“, рекла је Михајловић.

Истакла је да су то Нациолани план за климу и енергетику којим ће, објашњава, бити дефинисано како ће се Србија развијати у области енергетике и како ће то утицати на животну средину, а други документ је о изради нове стратегије развоја енергије са водоником до 2050. године – Водонична стратегија.

„Није циљ да било шта забранимо, већ је циљ да нађемо начин како ћемо зелену агенду да прилагодимо привредном расту, а водонична стратегија је једна од могућности на том путу“, подвукла је Михајловић.

Навела је да ће заједнички предлог Министарства и ПКС бити и оснивање националног савета за зелену агенду, те нагласила да Србија мора да обезбеди две ствар – енергетску безбедност и да ту енергију производи на здравији начин.

У том смислу, навела је да је план државе да се улаже у обновљиве изворе енергије – соларне панеле, хидроелектране, ветропаркове…

Нови инвестициони циклус који ће Министарство рударства и енергетике вредан је 17 милијарди евра, а од тога ће седам милијарди бити уложено у електроенергетику, а више од пет милијарди евра у обновљиве изворе енергије.

Чадеж: Нема важније теме за развој од енергетике

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да тренутно нема важније теме за развој од енергетике, ако се, наводи, узме у обзир да је Србија један од потписника Париског споразума, али и да се заједно са земљама из региона обавезала на зелену агенду.

Чадеж је рекао да је питање када ће ЕУ увести таксе на угљеник на границима, те додао да ће тада бити питање хоће ли српска привреда бити конкурентан са ценом приликом извоза на друга тржишта.

Нагласио је да прилагођавање наше привреде лежи у коришћењу нових технологија и у обновљивим изворима, а један од њих је коришћење водоника и додао да је поносан што ће ПКС у сарадњи са Министарством радити у изради стратегије за водоник.

Каже и да је улога водоника вишенаменска – за коришћење енергије, пренос, складиштење, те наглашва да је водоник одговор на изазове који долазе.

„Овде се ради о пословним моделима за будућност, јер ми нећемо моћи да продајемо оно што производимо ако то није у складу са новим пословним моделом“, нагласио је Чадеж.

Рајхе: Европа се мора припремити на будући начин пословања

Председница Савета за водоник у Влади Немачке Катерина Рајхе каже да се цела Европа мора припремити на будући начин пословања и да има шансу да усмери транзицију ка одрживој економији базираној на водонику.

Она је рекла да је немачка влада прихватила чињеницу да је водонична стратегија јако битна и да ће се на тај начин успоставити нови послови, као и да ће до 2050. године бити гарантованих 80 милијарди евра прихода на годишњем нивоу од примене водоничне стратегије.

„Ако желимо да постигнемо климатске циљеве дефинисане Париским споразумом морамо да смањимо емисије штетних гасова у целом свету“, рекла је Рајхе.

Казала је и да водоник може да помогне у постизању тих циљева, као и да ће он бити покретачка сила за глобалне привреде у будућности и „противотров“ штетним емисијама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг