Потпредседница владе и министарка енергетика Зорана Михајловић поручила је данас на представљању Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије за период до 2030, са визијом до 2050. године да је његова примена шанса за развој целе земље.

Мања емисија гасова са ефектом стаклене баште за 40 одсто у односу на емисију која је у Србији била 90-их година, обновљиви извори енергије у финалној потрошњи више од 40 одсто до 2030. и нови начини производње електричне и топлотне енергије, као и излазак из производње на фосилна горива, део су националног енергетског и климатског плана до 2030, рекла је Михајловићева.

Национални енергетски план представљен је на свечаности у Југословенској кинотеци, а Михајловићева је рекла да ће држава урадити све да се тај план спроведе, без обзира колико били велики изазови на том путу, јер управо тај план представља могућност раста и развоја, не само у домену енергетике, већ на нивоу читаве земље.

„Ово је могућност да отворимо нова радна места и имамо нове технологије, ово је, такође, могућност да мислимо на будуће генерације“, поручила је Михајловићева.

Сматра да је тренутак да се учини све, како би се у Србији електрична енергија користила из нових реверзибилних хидроелектрана, али и да се диверзификују наши простори када је у питању набавка гаса.

Додала је да је сада време када Србија треба да покаже да је могуће подићи енергетску ефикасност и димњаке који загађују околину заменити другим, који неће имати штетне емисије гасова.

„Ове одлуке које доносимо данас даће резултате тек за неки број година који је испред нас“, рекла је Михајловићева.

Поручила је да је овај план само почетак рада на унапређењу квалитета живота у Србији и очувању животне средине, а да је намера ресорног министарства да план буде транспарентно представљен и грађанима и надлежним институцијама, како би били свесни његовог значаја и допринели његовој реализацији.

Догађају су присуствовали и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре и директор Секретаријата Енергетске заједнице Артур Лорковски.

Спремна Уредба за угрожене када струја поскупи

Реално је да ће доћи до поскупљења струје, поручила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и истакла да је припремљена Уредба о енергетски угроженом купцу, која ће помоћи онима који не буду могли да плате струју, гас или топлотну енергију.

„Без обзира на то кад буде дошло до повећања цене електричне енергије, Министарство рударства и енергетике је спремило Уредбу о енергетски угроженом купцу, јер смо свесни да постоје домаћинства у Србији која не могу да плате цену ни гаса, ни топлотне, ни електричне енергије“, рекла је Михајловићева.

Сматра да је потребно да цене електричне енергије буду више, али и да је потребна помоћ онима који су социјално угрожени, те је додала да је уредба управо из тих разлога и донета.

Објаснила је да ће се Уредба односити на већи број домаћинстава него што је то раније био случај, јер су промењени критеријуми, и односиће се и на топлотну енергију.

„Уредбом ће плаћати нижу цену и на тај начин смо с једне стране помогли домаћинствима, а с друге стране, дали могућност Агенцији за енергетику Србије да, када добије захтев од Електропривреде Србије, цену електричне енергије повећа“, казала је Михајловићева.

Изразила је уверење да ће до поскупљења струје убрзо доћи, али да не може да говори о томе колико ће повећање бити, јер то, каже, није у надлежности њеног Министарства.

Нема више затварања српске енергетике

Једини гаранти безбедности у гасном сектору за Србију су повезивање са државама у региону и могућност набавке гаса од више различитих добављача, изјавила је Михајловићева.

Сматра да је наша земља спремна за сарадњу са другим државама у домену енергетике и да се неће вратити време у коме је српска енергетика била затворена.

Она је навела да су приче о томе није могуће набавити гас из других извора, сем руског, нетачне и да иза тога стоје разни интереси због којих је српски енергетски сектор годинама био затворен.

„Све приче које се чују да неће бити ниједног другог гаса осим руског, да неће до нас доћи ниједан други, да нема довољно азербејџанског гаса, да нема довољно капацитета у ТНГ терминалу у Грчкој, то су стални отпори отварању тржишта“, рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, Србија има једног добављача гаса, то је Руска Федерација, као и два правца снабдевања, од којих је један – Хоргош, затворен за трећу страну која би евентуално понудила гас.

„То је у претходном периоду резултирало тиме да је цена гаса за привреду била највиша у Европи, јер смо били затворени, делом су то интереси лобија“, објаснила је министарка.

Истакла је да је наша земља сада почела да се отвара, као и да је очекивано да по том питању има много отпора, напада и коментара.

Михајловићева сматра да је „српски енергетски сектор годинама, (не само последњих шест година), био затворен“ и да је велика штета што актуелну светску енергетску кризу наша земља дочекује са знатно мање могућности за снабдевање енергентима.

„Да смо раније завршили гасовод Ниш-Димитровград и да смо разговарали о повезивању са другим државама, имали бисмо више могућности за снабдевање гасом. То су све пројекти чија изградња траје годину-две, а не 100 година. Нисмо улагали ни у нове капацитете и зато данас увозимо струју, што није смело да се деси“, закључила је Михајловићева.

Најавила је да ће следеће године у септембру бити завршена интерконекција са Бугарском, те да ће наша земља добити могућност да бар 40 одсто гаса за сопствене потребе добија од других добављача, додајући да је то гаранција безбедности у гасном сектору.

„Разговарамо о изградњи интерконекције са Северном Македонијом, штета је што нисмо раније радили на повезивању са Румунијом и Хрватском, која повећава капацитет на ТНГ терминалу на Крку“, оценила је министарка.

Поручила је да Србија треба искористи свој положај и повеже се са државама у региону, уколико жели да буде енергетски безбедна.

Нагласила је да повратка на „старо“ више нема и да више нема затварања српске енергетике.

Она је ово изјавила одговарајући на питања новинара после представљања предлога Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије.

Земље Отвореног Балкана отворене за сарадњу у области енергетике

Србија, Северна Македонија и Албанија, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, показале су спремност да у време енергетске кризе буду солидарне и раде на заједничким пројектима у домену енергетике, поручила је министарка Михајловић.

Она је подсетила да су министри три земље разговарали у Тирани о унапређењу сарадње у области енергетике и оформиле радну групу.

„Очекујем да радна група врло брзо почне са радом и да пре главног састанка у оквиру иницијативе Отворени Балкан у септембру имамо одређене информације и предлоге, да знамо са којим капацитетима располажемо и где можемо да помогнемо једни другима ако буде потребно“, рекла је министарка.

Истакла је да је главни приоритет радне групе да се осмисле решења за заједничко превазилажење проблема везаних за снабдевеност енергентима ове зиме.

Такође, навела је да ће радна група радити на потенцијалном заједничком инвестиционом плану, како у области енергетике, тако и у области гаса.

„Србија и Северна Македонија ће радити на гасној диверсификацији и сада је јасно, ми ћемо правити конектор између две земље, а Србија је заинтересована да разговара са Албанијом око ЛНГ терминала који ова земља треба да гради“, казала је министарка.

Она је додала да три земље размишљају и о заједничкој соларној електрани, као и заједничком балансирању, које је важно за енергетску стабилност читавог региона.

Србија је на путу ЕУ, промене у енергетици неопходне

Министарка Михајловић, рекла је данас да нема сумње око тога да је Србија на европском путу, као и да тај процес, између осталог, подразумева значајне промене кад је у питању сектор енергетике.

Подсетила је да је Србија отворила Кластер 4 у преговорима са ЕУ, што показује да су направљени одређене искораци у енергетици и заштити животне средине.

„Донели смо нови законодавни оквир, радимо интегрисани план за климу и енергетику, али је чињеница да има и много отпора. Никад више енергије нисам потрошила него у претходне две године у овом министарству, а имам 30 година радног стажа“, казала је министрака новинарима.

Она је оценила да је много једноставније да се одређене ствари „гурају са стране“, него доносити одлуке и мењати систем.

Михајловићева је поручила да постоји озбиљан отпор у јавним предузећима и да ту ствари морају да се мењају.

„То је нешто на чему нова влада мора да ради, јер ако нема јединства међу онима који би требало да спроводе енергетску стратегију и политику, онда нећемо далеко стићи“, казала је министарка.

Сматра да Србија већ касни и у изградњи нових капацитета и у зеленој енергетској транзицији.

Објаснила је да је полиичка воља наше земље јасно и да се Србија одлучила да хоће у ЕУ, па додала да „због нас самих морамо да донесемо неке одлуке“.

Михајловићева је ово казала одговарајући на питања новинара како да знамо да Србија усклађује своју спољну политику са ЕУ, уколико нема отварања нових поглавља.

Михајловићева је данас присуствовала на представљању Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије до 2030, са визијом до 2050. године.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТВ