Труднице и породиље ће све неправилности из области рада и послодавце који крше закон и тиме им ускраћују законска права моћи убудуће да пријаве на телефон Министарства рада – 0800 300 307.

Ова опција је успостављена на захтев министра рада Зорана Ђорђевића, а поред тога на сајту Министарства у оквиру категорије „Регистри“ биће објављен посебан списак свих оних послодаваца код којих се докаже да су прекршили закон и радницама, односно породиљама и трудницама ускратили права која им припадају.

Детаљни план када је у питању решавање проблема из области рада са којима се сусрећу труднице и породиље договорен је на данашњем састанку са удружењима која представљају маме и труднице.

Како је саопштено из Ђорђевићевог ресора, на састанку је представљен проблем са којим се сусрећу маме и породиље на послу.

„Како бисмо стали на пут грубом кршењу њихових права одлучили смо да кренемо у интензивне инспекцијске надзоре и да уведемо лакши начин за пријаву неправилности. Држава брине о мамама, желимо да им помогнемо и да их заштитимо“, рекао је Ђорђевић.

Послодавци који крше њихова права морају, казао је, да буду представљени јавности како би сви знали ко су ти који женама дају отказ када сазнају да су трудне или се врате са породиљског одсуства.

„Уз помоћ појачаних инспекцијских надзора и медијске кампање верујем да ћемо успети да станемо на пут онима који крше закон“, рекао је министар и додао да је дијалог између Министарства и невладиног сектора веома важан у решавању овог проблема.

Директорка Центра за маме Јована Ружичић истакла је да је ово веома добра иницијатива која ће значити трудницама и породиљама у Србији.

„Подржавамо сваку иницијативу која ће помоћи мамама да остваре своја права,“ рекла је Јована Ружичић и додала да ће договорено решење побољшати и знатно убрзати начин пријављвања кршења права којима су труднице и маме изложене.

ТопПрес/ Извор: Танјуг