Топола – У селу Војковци сложне комшије и даље организују мобу или помоћ без новчане надохнаде. Иначе у периоду док машине нису смениле људску снагу моба је била основа за српског сељака. Једни другима су помагали колико су могли не тражећи за узврат новац већ помоћ у обављању сеоских послова.

Управо једна таква моба организована је недавно у селу Војковци а разлог да се сакупи десет комшија била је берба кукуруза.

„Сејемо кукуруз дужи низ година, ове године је на површини од једног хектара а принос је одличан. Овде су комшије сложне, међусобно се испомажемо и ниједан посао нам не пада тешко. Помажемо једни другима све што можемо. Машине јесу у великој мери замениле људску снагу али ипак се трудимо да одржимо наше старе обичаје и да се не заборави дух српског сељака“, казао је Бојан Мијаиловић.

Комишање је некада било место окупљања наших сељака а стари сада те обичаје младима препричавају.

„Дошао сам да помогнем Бојану, ми смо кумови и морамо да се испомажемо. Лакше је кад обере берач, али овако је дружење боље смех, шала и брзо иде. Прво смо просекли редове где ћемо бацати кукуруз, правили смо гомиле после такође ручно бацали на приколицу, утоварали, кући стоварили у кош. Цео процес смо одрадили ручно. Ја сам одрастао на селу, од малих ногу сам укључен у све послове тако да ми није тешко“, рекао је Душан.

За крај мобе скикнуло је прасе, уз печење и пун кош кукуруза праве се планови за нове послове на селу.

ТопПрес