Фото: Профимедиа

Купци се најчешће жале на квалитет мобилних телефона, обуће и беле технике. Али то није све. Јесте ли знали да уколико сте незадовољни одређеном услугом, на пример столара, кројача или фризера да се и на то можете жалити?

Оно што је за Душана био ситан квар на бојлеру, за мајстора је била добра прилика да заради. Водоинсталатер, чији је број Душан пронашао у поштанском сандучету, поправку је наплатио чак пет пута више.

„Јавио се мајстор, рекао да ће доћи, дошао, погледао квар. Рекао да треба да се очисти бојлер да треба да се промени грејач, термостат и каже 10.000. Ја прво нисам имао представу јер не бавим се тиме и немате представу о ценама и онда је он то нешто заменио, уствари није ми заменио термостат него вратио мој. Кад је он отишао ја сам пошао на интернет, видим термостат 800 динара, грејач 1.500 и видим да је била нека превара“, каже Душан Мијовић.

После неколико месеци успео је да поврати скоро половину новца, и то уз помоћ једног удружења за заштиту потрошача.

„Знате како, инспекција је код нас уређена мало чудно, испада да онај ко пријављује неку штету или оштећење треба да дâ малтене и родослов, а неко кога треба проверити он је сакривен“, додје Душан.

Грађани често не знају да осим на купљену робу, у року од две године могу да се жале и на пружене услуге – на пример столара, молера, масера, лекара, фризера…

Љубиша Ристић из фризерског салона „Љуба“ каже да се дешава да грађани буду незадовољни услугом и да се врате, али да се у салону потруде да они изађу задовољни.

Како каже, најчешће се жале да им остане више косе на глави јер фризери гледају да не претерају са скраћивањем али било је случајева да се жале и да им је остало мање косе него што су очекивали.

Које су могућности за жалбу? 

Често се дешава да за нанену штету приликом услуге нема утехе.

„Била је једна девојка којој је у приватној ординацији човек хирург пластичар уградио силикне и то су остали трајни ожиљци и онда је она са нама и преко одређених служби успела да санира одређену штету, али тешко је успела да надокнади материјалну штету јер је лекар тврдио да је он добро обавио посао“, каже Денис Перинчић из Републичке уније потрошача.

У случају да посао није обављен и договором не успете да решите проблем можете да се жалите удружењима за заштиту потрошача или инспекцији.

„То је врло тешко доказати јер мора да се употреби вештачење када су у питању несаобразне услуге, дакле вештак одређене струке али имате и неке пропусте који су очигледни где трговци сами из пословности кажу – јесте погрешили смо па преправе а са друге стране они прихвате рекламацију али касније код отклањања ништа не ураде“, додаје Перинчић.

Уколико изађете из неког салона незадовољни услугом, на то се можете жалити, а пружалац услуге може бити кажњен према Закону о заштити потрошача од 300.00 до чак два милиона динара. Међутим, то ипак не значи да вам ту услугу мора надонадити.

Од десет потрошача чак седам буде у праву, кажу у удружењима за зашиту купаца. И зато можда је најбољи савет да мајсторе зовете по препоруци али да се унапред распитате за цене појединих услуга.

ТопПрес/ Извор: РТС, Јелена Николић