Министарсво унутрашњих послова расписало је конкурс за обуку 400 полицајаца који ће радити на територији Београда. Који су услови да неко постане полицајац, какве провере пролази и шта будући кандидат може да очекује након савладавања свих тестова, откривамо даље у тексту.

Пријемни испит траје три дана. Прво се проверава здравље кандидата, а затим знање српског језика. Након тога следе психолошки тестови личности и способности, а уколико кандидат прође ове тестове, следи провера моторичких способност и разговор са члановима комисије за одабир кандидата.

– Трећег дана је специјалистички здравствени преглед у заводу за заштиту здравља радника МУП-а у Београду. Тестирања се обављају под шифром, а бодовање је аутоматизовано. Врши се рангирање, а статус полазника полицијске обуке стиче се тек пошто се потпишу уговори са МУП-ом – каже пуковник Желимир Мрдаљ, начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.

Уговором се дефинишу међусобна права и обавезе током обуке, као и да ће по њеном завршетку полазник добити посао у полицијској управи, али исто тако, имаће обавезу да ради као полицајац најмање пет година.

Кандидати морају имати од 18 до 24 године, да буду држављани Србије са пребивалиштем на територији Београда, као и да су завршили средњу школу у трајању од четири године.

Такође, будући полицајац мора имати возачку дозволу Б категорије.

Саму обуку за полицајце, начелник Мрдаљ описује као динамичну, захтевну и интензивну.У оспособљавање за припадника МУП-а креће се са учењем теоријског знања који се оцењује, а затим следи четворонедељна полицијска пракса у полицијској управи, где полазници практично раде у полицијској станици.

– Затим се враћају у Центар на обуку која садржи практични рад као што су реализација бојевих гађања, и тај део обуке је модуларног типа, занимљив, креативан, интензиван и захтеван. Кад положе завршни испит, полазници постају полицајци приправници – објашњава пуковник Мрдаљ.

Као приправници, они се враћају у полицијску управу, а тек када прођу стаж и положе стручни испит, стичу статус полицајца с пуним овлашћењима.

Тада добијају легитимацију и наоружање.
Тренутно је у Центру за основну полицијску обуку 1.241 полазника, који су распоређени у четири класе и чим садашње две класе, које су у другој фази обуке заврше, Центар ће бити спреман да прихвати „београдску класу“.

Иначе, обука траје девет месеци, а до краја године очекује се још један конкурс за полицајце.

Мрдаљ каже да су могућности Центра да обучи хиљаду полазника годишње и додаје да су полазници изузетно мотивисани да заврше обуку те да је проценат оних који је не заврше обуку низак.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Тањуг