Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника почео је данас. Муслимани широм света обележавају крај једномесечног поста и почетак весеља.

Молитвом после свитања, муслимани обележавају први дан Рамазанског бајрама, једног од два најважнија празника у исламу. Верници се радују јер су постили током рамазана, обновили своја знања и потврдили покорност Богу.

Рамазански бајрам слави се три дана као званични празник у свим земљама где су муслимани већинско становништво. Верници се свечано облаче, одлазе у џамије једним, а враћају другим путем.

И у Новом Пазару празник почиње јутарњом молитвом око 5 сати у свим џамијама.

Обичаји на Бајрам

Уз богату трпезу, обичај је да се први дан Бајрама проводи у кругу породице, која се окупља код најстаријих чланова.

Други дан обилазе се гробља, мезарја, док се трећи дан у духу заједништва проводи у дружењу са пријатељима, познаницима и комшијама.

Разликује се и начин молитве од уобичајених молитви. Уобичајено је међусобно честитање после молитве, а после одласка у џамију верници обилазе гробове предака и помоле се. Сви су свечано обучени јер је ово један од два највећа празника у исламу.

Након гробља одлази се у чаршију где се испија прва бајрамска кафа. Читавог дана се честита, спрема се богата трпеза. Традиција налаже да се обиђе што већи број комшија и пријатеља.

Ако желите пријатељу или комшији муслиману да честитате празник, учините то на традиционалан начин: „Бајрам шериф мубарек олсун“.

Рамазански бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају „празником положеног испита“.

„Време за радост, заједништво и солидарност“

Муфтија Исламске заједнице Србије Мустафа Јусуфспахић, поводом празника поручио је да Бајрам време за радост, заједништво и солидарност , као и да треба да донесе инспирацију људима да буду бољи, помажу другима и цене све оно што имају.

„Поделимо нашу радост са нашим комшијама немуслиманима, јер наша радост није потпуна без заједништва“, истакао је муфтија Јусуфспахић.

И званичници Србије упутили су честитку грађанима исламске вероисповести Рамазански бајрам, међу њима министарка културе Маја Гојковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, као и Принц Александар Карађорђевић.

ТопПрес/ Извор: РТС