За муслиманске вернике синоћ са заласком сунца почео је Рамазан, најважнији и најсветији месец, а од данас почиње пост који ће трајати 30 дана и током кога се верници уздржавају од јела, пића, као и од грешних мисли и дела од зоре до повечерја.

Муфтија београдски и војни Мустафа Јусуфспахић упутио је верницима празничну посланицу и навео да је предстојећи пост уздржавање не само од хране и пића, већ и од лоших дела и мисли.

„Муслимани посте од зоре до заласка сунца, а пост, између осталог, значи стегнути уже ега и од свега лошег се сустегнути и тако мир у души досегнути“, поручио је Јусуфспахић.

Навео је да је месец рамазан „мисија чистоће душе“, те да оплемењује однос мајке и детета, брата са братом и човека са човеком.

„Свако добро у овом месецу награђује се многоструко, па је ово и прилика да верници поправе свој рачун добрих дела“, казао је Јусуфспахић.

Муфтија је истакао да је специфичност овогодишњег рамазана што се дешава после две године короне, али у условима рата на европском континенту.

Он је позвао људе у Србији свих вера да се моле да рат престане и да наступи мир свуда у свету.

„Без обзира на веру, позивам све људе у нашој држави да се молимо за мир и да рат престане, и да се молимо нашу Србију и наш напредак“, казао је муфтија.

Јусуфспахић је навео да се ове године прославља 500 година од постојања Бајракли џамије у Београду и позвао све припаднике муслиманске заједнице да тим поводом организују програме и да се окупе заједно.

„Волео бих да се као муслимани окупимо око Бајракли џамије, да направимо неке програме. Позивам овом приликом све муслимане Србије да узму учешће, без обзира којој заједници припадају“, казао је Јусуфспахић.

Рамазан је девети месец исламског календара.

Муслимани, иначе, посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар.

Година муслиманског календара краћа је за 10 дана од сунчеве године, па се тако Рамазан помера сваке године за десет дана.

Ко пости 36 година редовно, постио је Рамазан у свако годишње доба и у свим месецима и данима.

ТопПрес/  Извор: Танјуг