Почиње тродневни Рамазански бајрам, следе дани весеља

Почиње тродневни Рамазански бајрам, следе дани весеља

За муслимане данас наступа тродневни Рамазански бајрам, који обележава крај једномесечног поста, а у коме се организују јавне свечаности, посете и размењивање поклона међу верницима.

Први дан рамазанског Бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз која почиње 45 минута пре изласка сунца. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете.

Рамазански Бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају „празником положеног испита“.

Бајрам се честита речима „Бајрам шериф мубарек олсун“.

Реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић поручио је јуче у бајрамској посланици да се „на крају месеца Рамазана, као и у животу радују само они који су га искористили онако како му приличи и искрено се кајући за све пропусте. Горко се кају и они који су током месеца Рамазана чинили ружна дела и који су оскрнавили лепоту и величанственост поста“, рекао је Насуфовић.

Како је рекао, много је разлога за тугу и бригу, али не смемо заборавити да „сви имамо макар један разлог за радост, а то су наша деца“.

Изразио је наду да су верници током једномесечног поста нашли своју меру и увидели вредност једне капи воде и једног залогаја хлеба.

Током претходних 30 дана поста, верници су се од зоре до заласка Сунца уздржавали од јела, пића, телесних задовољстава, као и од грешних мисли и дела.

Рамазан се сматра најважнијим и насветлијим месецом за муслиманске вернике, у коме је, верује се, почело објављивање, за муслимане свете књиге Курана, а ово је друга година за редом да се обележава у време епидемије корона вируса.

 

ТопПрес/ ГЗС

 

KOMENTARI