Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је јутрос да је незапосленост пала испод 600.000 и да је тренутно без посла на евиденцији 594.100 лица.

„Ми смо пре годину дана објавили да је незапосленост испод 700.000, почетком 2012. смо имали и скоро 800.000 људи без посла. Сада је већа привредна активност и šшансе за запошљавање“, рекао је Мартиновић за РТС.

Када су у питању они са високим образовањем, најлакше до посла могу да дођу инжењери електронике и електротехнике, лекари са специјализацијама, професори математике, физике, страних језика, рекао је Мартиновић за РТС наводећи да до посла могу и фармацеути и биохемичари.

На тржишту рада потребни су и они који у рукама имају занат – кувари, заваривачи, они који су завршили школе које омогућавају неговање старих лица, медицинске сестре, а траже се и вештине.

„Обавезно је познавање страног језика, енглеског или немачког, информационо-комуникационе вештине, лиценце и стручни испити. За возаче се траже виши степени категорија. Људи треба да знају – формално образовање није довољно, потребно је стално усавршавање вештина“, рекао је Мартиновић.

Трећина незапослених је неквалификована или има ниске квалификације, истиче директор Националне службе за запошљавање и указује да је повећан буџет за обуке.

Први пут су предвиђене и специјалистичке обуке у области информационо-комуникационих технологија. Ових дана биће расписан јавни позив, а укључиће се до 1.500 особа.

„Обуке обухватају целу земљу и све филијале. У зависности од врсте, обуке трају три месеца, сложеније за информационе технологије до шест месеци“, навео је Мартиновић.

Када су у питању сезонски послови, већа је тражња у области пољопривреде, грађевинарства, угоститељства, туризма, трговине.

Мартиновић указује, међутим, да треба смањити запошљавање у сивој зони која је у пољопривреди доминантна.

„Дошло је време да послодавци подижу ниво запошљавања и нуде боље услове рада и бољу зараду. Имамо ситуацију на тржишту рада да послодавци често не могу да задовоље потребе за одређеним категоријама и да зато морају да подигну квалитет запошљавања“, рекао је Мартиновић.

Сама чињеница да број незапослених пада говори о већој тражњи за свим профилима.

Међутим, како је објаснио, послодавци код запослених не траже више само дипломе, већ и познавање страних језика и поседовање информационо-комуникационих вештина. Национална служба за запошљавање организује широм Србије обуке за оне са ниским квалификацијама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг