Топола – У цркви Светог Ђорђа на Опленцу свечаним полагањем венаца данас је обележено 204. године од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа. Церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 204. годишњице од смрти Ђорђа Петровића – Карађорђа вође Првог српског устанка, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и сoцијална питања, Миодраг Капор.

Фото: ТопПрес

Венце је поред државног секретара положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије, помоћник министра Министарства унутрашњих послова Жељко Веселиновић, председник Општине Топола Игор Петровић, председник Скупштине општине Топола Владимир Радојковић, управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу Драган Рељић.

Фото: ТопПрес

Према речима првог човека општине Топола, припреме су у току и за 16. август када ће се на Опленцу обележити 100 година од смрти краља Петра Првог Карађорђевића.

Фото: ТопПрес

Иначе, на данашњи дан 1817. године вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић Карађорђе је, по повратку у отаџбину из Русије (преко Аустрије) убијен у Радовањском Лугу код Велике Плане, према налогу књаза Милоша Обреновића.  На збору српских првака у Орашцу 14. фебруара 1804. изабран је за „вожда“ у борби против Турака.  После слома устанка 1813. избегао је у Аустрију, затим у Русију, да би по повратку у Србију трагично настрадао. Карађорђе је родоначелник краљевске породице Карађорђевић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес