Највеће интересовање за еко возила, повећане субвенције

Највеће интересовање за еко возила, повећане субвенције

Министарство заштите животне средине трећу годину заредом субвенционише куповину нових возила на електрични или хибридни погон у циљу подстицања коришћења еколошки прихватљивог вида транспорта и ове године је до сада било највеће интересовање за субвенције – 625 возила, па су обезбеђена и додатна средства.

Иако је ове године опредељен највећи износ за субвенције до сада, тражња је увелико премашила планираних 150 милиона динара, па је ресорно министарство одвојило додатна средства из буџета како би подржало све заинтересоване за куповину електричних и хибридних возила, саопштило је министарство.

Укупан број субвенционисаних возила у овој години је 625, што представља највеће интересовање до сада за подстицаје за куповину еко возила.

У 2020. години субвенционисана је куповина 112, а у 2021. години 446 нових возила.

Субвенције се додељују по посебној уредби коју доноси Влада Србије посебно за сваку годину, у оквиру спровођења мера за побољшање квалитета ваздуха и унапређења животне средине.

Право на субвенцију за куповину еко возила могу да остваре грађани, правна лица и предузетници који су поднели захтев најкасније до 31. октобра, а износ субвенције креће се од 250 до 5.000 евра у зависности од врсте возила.

Масовније коришћење еколошки прихватљивијих возила од великог је значаја за смањење аерозагађења које долази из саобраћаја.

Број електро и хибридних возила је у сталном порасту у нашој земљи, чему доприносе и подстицаји државе, који ће бити настављени и наредне године усвајањем нове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила која уз мотор са унутрашњим сагоревањем покреће и електрични погон (хибридни погон).

ТопПрес/ Извор: Танјуг