Бивши директор Инфективне клинике КЦС и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Мијомир Пелемиш рекао је вечерас да су резултати борбе против ковида 19 у Србији сасвим добри и да се показало да је увођење свих мера био добар потез.

Пелемиш је, гостујући у Дневнику РТС, подсетио да је он од почетка епидемије говорио да је трагедија када само један човек умре, али истиче да би било на хиљаде мртвих да нису предузете све мере.

Рекао је да би он волео да је за овај викенд важила забрана кретања као и за прошли јер, иако је већина грађана свесна, постоји један број оних који крше правила.

„Питање је колика ће бити наша одговорност. Чини ми се да ситуација није таква да можемо да се опустимо. Није готово. Ово је само почетак краја епидемије“, рекао је Пелемиш.

Он је поручио да је добро што су направљене привремене болнице јер се показало да асимтоматски болесници нису безопасни.

„Апсолутно је најважније да урадимо што више тестова да бисмо открили што више људи који нису болесни“, рекао је Пелемиш и додао да се болесни сами јављају, али да су епидемиолози урадили велики посао откривајући контакте.

Додаје да у Србији ниједног тренутка није постојао проблем да ли ће се примити неки болесник и да ли ће бити места на респираторима за све.

Поредећи нови коронавирус са САРС-ом и МЕРС-ом, рекао је да је ово сада нешто сасвим друго.

„Али нешто што ћемо ипак успети да зауставимо ако се будемо придржавали мера које не би требало брзо укидати“, истакао је бивши директор Инфективне клинике КЦС.

Додаје и да је потребно носити маске и рукавице.

„Ако се будемо окупљали, то је сигурно ризик за ширење инфекције. Тога се ја највише плашим“, рекао је Пелемиш и навео да, где год је кренуо, видео је више од двоје људи заједно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг