НАЛЕД и Пореска управа развили су апликацију за ангажовање сезонских радника у пољопривреди путем „паметних“ телефона.

Први пут у Србији омогућено је радно ангажовање преко мобилне апликације и то је уједно и прва потпуно оперативна мобилна апликација за један сервис јавне управе, саопштено је из НАЛЕД-а.

Креирана је у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“, који НАЛЕД реализује уз подршку Немачке развојне сарадње – ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга.

Поред портала www.sezonskiradnici.gov.rs, послодавци ће сада имати још један ефикасан алат за регистрацију сезонаца, а радници могућност да на телефону провере да ли су пријављени.

„Мобилна апликација учиниће поједностављену процедуру ангажовања још приступачнијом јер су истраживања показала да две трећине корисника предност даје апликацијама у односу на веб портале као угоднијим за коришћење, а три од четири корисника интернету најчешће приступа преко телефона“, каже Владимир Чупић, председник Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а и директор представништва Атлантиц групе за Србију.

Додаје да зато од апликације „Сезонски радници“ очекују да повећа број послодаваца који у свега пар кликова, уносом ЈМБГ-а, датума када ће радник радити и одабиром врсте посла, на легалан начин могу да обезбеде помоћ у пољопривредним радовима.

„За прва три месеца примене поједностављену процедуру већ је користило 70 послодаваца“, навео је Чупић.

Подаци система за електронску пријаву показују да је од јануара ове године на пословима у пољопривреди било ангажовано 2.987 сезонских радника који су пријавом остварили право на пензијски стаж и осигурање у случају повреде на раду. За њих је плаћен порез у износу од 4,2 милиона динара, као и готово 12 милиона динара доприноса.

Сезонци су досад ангажовани у 95 градова и општина широм Србије, највише у Војводини. Због сезонског карактера посла, најчешће су били ангажовани на орезивању, као и на пословима који су везани за чишћење, сортирање, паковање и складиштење пољопривредних производа.

Интересантно је да је међу 70 послодаваца, сезонце ангажовало и 17 физичких лица.

Помоћ у коришћењу апликације и портала, послодавци и сезонски радници могу да потраже у сервисним центрима који су досад формиране у 83 локалне самоуправе. Њихово успостављање и обуку запослених спроводи НАЛЕД у оквиру истог пројекта.

Само у марту организовано је 30 обука на којима је учествовало 604 запослена у локалним самоуправама и послодаваца и нове обуке су планиране до успостављања свих предвиђених сервисних центара.

Мобилна апликација „Сезонски радници“ од 1. априла доступна је за преузимање на Google play store-u, а ускоро ће бити на располагању и власницима телефона са ИОС оперативним системом, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг