foto thinstockfoto thinstock

Наплата потраживања, немогућност да конкуришу за повољне кредите и субвенције, а бројне таксе и порези које плаћају, главни су проблеми власника микро, малих и средњих предузећа (МСП) у Србији.

Представници неколико таквих предузећа, оцењују за Танјуг да поред бројних парафискалних намета, млада предузећа тешко долазе до финансијских средстава и повољних кредита који су углавном намењени већим фирмама.

Милица Чалија која већ шест година са супругом води београдску фирму „Анђели делиције“, која производи здраве колаче, истиче да је главни проблем са којим се суочавала у почетку рада тај, што су конкурси за повољне кредите за суфинансирање и субвенције обично намењени већим фирмама.

„Мало је повољних програма за мала предузећа која постоје две, три године“, каже Чалија, објасњавајући да је за добијање значајнијих субвенција потребно да фирма има најмање 10 радника.

Сматра да би тек отворене фирме требало ослободити плаћања пореза и доприноса у првој фази пословања јер, каже, у том периоду још није могуће оставрити озбиљнији приход фирме.

Онима који размишљају да започну приватни бизнис, Чалија саветује да се у то не упуштају уколико „немају предузетнички дух“.

Мина Ракићевић, директорка и сувласница фирме „Деликос“ која производи сухомеснате производе, оцењује да бројна предузећа у Србији имају проблем да наплате потраживања.

„Држава је покушала да уведе ред у ову област, али није до краја успела у тој намери, а нама који водимо мале породичне фирме би то омогућило да лакше функционишемо“, каже Ракићевић.

Са њом је сагласна и Косара Дангић Милентијевић, сувласница „Кабинет пиваре“, прве занатаске пиваре на Балкану коју је са супругом основала 2014. године.

Каже да поред бројних дажбина које фирма по оснивању мора да плаћа, један од основних проблема и наћи адекватне сараднике и обучене раднике.

ТопПрес/ Извор: Танјуг