Министар здравља Златибор Лончар одржао је данас састанак са члановима Националног координационог тима за имунизацију против корона вируса, на којем је анализиран детаљан план вакцинације, према приоритетима, за ову недељу.

Како је предвиђено планом, према приоритетима вакцинације, ове недеље ће бити вакцинисани здравствени радници, као и корисници и запослени у установама социјалне заштите, пре свега, геронтолошким центрима.

Очекује се да данас у Србију стигне још 19.500 доза вакцина прозвођача „Фајзер-Бионтек“, каже државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек након састанка чланова Националног координационог тима за имунизацију са министром здравља Златибором Лончаром и да је направљен детаљан план имунизације за ову недељу.

Убудуће ће, како каже, детаљни план имунизације правити на недељном или десетодневном нивоу.

Ове недеље вакцинација ће се обављати сваким даном осим на Божић, укључујући и викенд.

„Планирамо око 11.000 људи да вакцинишемо до краја недеље, с тим што ћемо пола вакцина определити за здравствене раднике, а пола за геронтолошке центре и установе социјалне заштите“, навео је Ђерлек.

Већ сутра почење имунизацију здравствених радника почев од јединица интензивне неге, пријемно тријажних центара, ковид болница.

Ђерлек каже да ће током ове недеље бити утрошено и 2.400 доза руске вакцине „Спутњик ве“, а да ће највероватније један део те вакцине већ сутра бити стављен у употребу.

„У првој фази у плану је да се вакцинише око 720.000 људи. Осим здравствених радника ту су и корисници геронтолошких центара и установе социјане заштите, затим старији од 75 година, грађани од 64 до 74 године који имају удружене болести“, појаснио је Ђерлек, који је и председник Националног координационог тима за имунизацију.

Упитан каква је заинтересованост за вакцинацију, он је рекао да је интересовање много веће него што су очекивали.

Наводи да је то добар знак, да су људи у Србији схватили да без вакцине не може савладати пошаст каква је ковид 19.

Колико ће трајати прва фаза вакцинације, зависиће од количине цепива која буду пристизала у Србију.

„Премијерка је најавила да ће у току јануара стићи око милион доза вакцина, али мислим да ће стићи и више од тога“, рекао је Ђерлек и додао да ће здравствени радници који раде у црвеним зонама бити вакцинисани у ковид болницама, корисници старачких домова у домовима, а да ће се за остале пунктови највероватније бити у домовима здравља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг