Топола – Пројекат уређења сеоских гробаља који је почео са реализацијом прошле године, ове године је настављен. У оквиру пројекта је 45 гробаља у селима општине Топола и до сада су радници  фирми FCC EKO” doo Београд и “FCC Kikinda” doo Кикинда, од растиња и отпада очистили 37 гробаља. Ових дана извлачи се растиње и одвози смеће са гробаља која су пред крај прошле године сређивана.

„Само на гробљу у Љубеселу исечено је на десетине кубних метара растиња. Гробља су генерално била у веома лошем стању, остало нам је још да након задушница средимо Војковце,  Јарменовце, Манојловце, Гуришевце, Пласковац и Доњу Трешњевицу. Централно гробље у Трнави на Витлини још није комплетно завршено јер је велико, простире се на више од пет  хектара и после Љубесела је највеће гробље у нашој општини, али се и оно приводи крају“, рекао је председник СО Топола Драган Јовановић.

Фото: ТопПрес

Пројектом је предвиђено редовно одржавање гробаља као и постављање канти и одвожење смећа.

„Након овог првог и најтежег круга следи редовно одржавање, постављање канти и заштитних ограда као и сређивање старих споменика којих је пуно по старим деловима гробаља. На њима  су слова избледела и не знамо чији су, планирамо да на сваком сеоском гробљу се одреди место где ћемо те споменике уз благослов свештеника спаковати да се сачувају“, казао је Јовановић.

ТопПрес

One thought on “Наставља се пројекат уређења сеоских гробаља на територији општине Топола”
  1. Juce Sam bio na groblju Glavica, u Satornji. Sredjivao Sam grobove moje familiji. Cinjenice je da je radjeno, Ali nije zavrseno. Stari deo groblja nije raskrcen. Sto je gomile isecenog rastinja I nekoliko go mila smeca. Nema kontejnere za smece….

Comments are closed.